Pączki serowe są dobre dla osób, które mają dużo obowiązków. Czas przygotowywania tych poczków jest o wiele krótszy niż tych tradycyjnych gdyż nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie!Zacznijmy...
Sezon grillowo – piknikowy jest już w pełni, dlatego nikogo nie dziwią zaproszenia na urodzinową imprezę w ogrodzie, czy w parku. Ale udane urodziny, czy potkanie rodzinne dla najmłodszych nie może się odbyć bez dodatkowych atrakcji, bo inaczej będzie po prostu nudne. Dlatego doskonałym pomysłem będzie...
Półki sklepowe uginają się pod ciężarem kosmetyków, ale każda zadbana kobieta wie, że nie ma to jak domowa receptura. Tym razem przyjrzymy się temu jak wybierać i stosować domowy peeling do twarzy i ciała. Domowy peeling do twarzy...
Faworki, czyli słodycze, które kojarzą się z karnawałem, tłustym czwartkiem i ostatkami. To tradycyjne, kruche i słodkie ciastka, o charakterystycznym kształcie złożonej kokardki. W ciągu roku ani ich nie smażymy, ani nie kupimy w cukierni. Chyba dlatego...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Jedną z najsmaczniejszych wydają się placki ziemniaczane, obecne na polskich stołach od wielu wieków. W dzisiejszych czasach ich przyrządzanie stało się szybsze i prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Jak się robi placki ziemniaczane? Zaraz podzielimy się z Wami tym pysznym sekretem… Ciasto...
W czasie kwarantanny i akcji #zostańwdomu ograniczamy do minimum wychodzenie z domu. W związku z tym zrobiliśmy spore zapasy. W naszych spiżarniach pojawiło się dużo makaronów, ryżu oraz kasz. Teraz...
Na początek „Pięć sprytnych kun” autorstwa Justyny Bednarek. To zabawne perypetie tytułowych zwierzaków, które postanowiły otworzyć restaurację w lesie. Jak jednak temu podołać, skoro głównym motorem ich działania są figle i psoty? Oprócz ciekawej fabuły,...
Obiad na piątek W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
Śledzie z cebulką w słodko-kwaśnej marynacie smakują przepysznie To tradycyjne danie robi się szybko, a po rzygotowaniu można je przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
Pyszne, a do tego szybkie i proste do wykonania nalewki świąteczne o zimowych smakach i aromatach rozgrzeją całą rodzinę podczas świąt. Oprócz swoich walorów smakowych mają również właściwości...
Wśród osób odchudzających się i trzymających sylwetkę w ryzach wciąż pokutuje twierdzenie, że makaron tuczy. Nie jest to prawdą, ponieważ ugotowane kluski mają średnio 140-150 kcal w 100 g. Jeżeli więc jesteś zwolennikiem włoskich past, dania z makaronem możesz włączyć do swojego jadłospisu. Poznaj...
Czy jest coś przyjemniejszego niż sięganie po smaki lata w środku zimy? Własne przetwory smakują najlepiej. Jest to też dobry pomysł na drobny upominek dla kogoś z rodziny, czy przyjaciółki. Choć wiele krąży mitów na temat robienia słoików, jak chociażby ten, że jest to...
Ogłaszamy wygranych! Nagrody w postaci pieknie wydanej książki kucharskiej "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska...
Maliny są smacznymi owocami sezonowymi, które niezwykle korzystnie działają na nasze zdrowie. Jak zrobić domowy sok z malin i od kiedy możemy podawać je dziecku? Domowy sok z malin – jakie ma właściwości? Domowy sok z malin będzie niezastąpiony podczas...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia testowania (zwanego dalej "konkursem") “Macierzyństwo może być proste z Philips...
Obecnie w żadnej aptece nie kupisz maseczki ochronnej, a na stronach internetowych cena jednej sztuki wzrosła z kilku groszy do kilkunastu złotych. Musisz wiedzieć, że maseczki są jednorazowe i trzeba je zmieniać w ciągu dnia kilkakrotnie, a zużytą maseczkę jak najszybciej...
Po kilku pierwszych miesiącach karmienia wyłącznie piersią, przychodzi pora na rozszerzanie diety niemowlaka. Początkowo nowe jedzenie powinno być gładkie i łatwe do połknięcia, dopiero z czasem zostawimy grudki i większe kawałki jedzenia. Zależy nam też, by jedzenie było pożywne i zachowało jak najwięcej...