Nalewki świąteczne - DOMOWE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Nalewki świąteczne - DOMOWE PRZEPISY

Czas świętowania z pewnością umilą nam aromatyczne i rozgrzewające nalewki świąteczne, które oprócz wspaniałego smaku mają wiele innych zastosowań. Sprawdzą się idealnie w chłodne, zimowe wieczory, a ich aromat i smak pomarańczy, żurawiny, goździków i cynamonu wprowadzi wszystkich w atmosferę świąt.

Pyszne, a do tego szybkie i proste do wykonania nalewki świąteczne o zimowych smakach i aromatach rozgrzeją całą rodzinę podczas świąt. Oprócz swoich walorów smakowych mają również właściwości lecznicze, łagodzą przeziębienie, usprawniają trawienie, co w czasie objadania się świątecznymi pysznościami jest niezwykle istotne. Można je dodawać również do herbaty lub ciast.

(Pixabay.com @ Nalewki świąteczne)

Nalewki świąteczne - DOMOWE PRZEPISY


Nalewka z suszonych owoców i orzechów

Składniki:

  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych daktyli
  • 5 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 2 pomarańcze
  • 200 g cukru
  • 800 ml wódki

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Słoik wyparz i układaj w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzoną).
  2. Na patelni podpraż goździki i cynamon - dorzuć o słoika.
  3. Cukier rozpuść w wódce (można podgrzać trochę wódki i w niej rozpuścić cukier).
  4. Zalej owoce wódką i odstaw do zaciemnionego miejsca na 4-6 tygodni.

Nalewka pomarańczowo - kawowa

Składniki:

  • 8 pomarańczy, z grubą skórą, wyszorowanych i sparzonych
  • mała filiżanka całych ziaren kawy
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. W każdej pomarańczy zrób symetryczne dziurki ostrą, cieniutką końcówką noża. Do każdej wepchnij ziarenko kawy.
  2. Wodę zagotuj i rozpuść w niej cukier. Do wystudzonej wody z cukrem wlej spirytus.
  3. Pomarańcze ułóż ciasno w dużym słoju, pomiędzy włóż laski wanilii i zalej do pełna wodą z cukrem i spirytusem.
  4. Odstaw w ciemne miejsce na kilka tygodni.

Nalewka cytrynowa

Składniki:

  • 10 średnich cytryn, ekologicznych, niewoskowanych
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru


 Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Zagotuj wodę, rozpuść cukier i ostudz. Dolej spirytus.
  2. Cytryny sparz wrzątkiem. Obieraczką do warzyw zetnij cienką skórkę ze wszystkich cytryn, bez gorzkiego albedo. Usuń pozostałość białej skórki i obierz dokładnie, aż pozostanie sam miąższ.
  3. Umieść ciasno cytryny w dużym słoju i zalej spirytusowym syropem.
  4. Odstaw na minimum dwa tygodnie, maksymalnie na miesiąc. Po tym czasie przecedz i odstaw w ciemne miejsce.

Nalewki świąteczne - więcej przepisów>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika E. Staszewska
    E. StaszewskaIkona zgłaszania komentarza
    Słyszałam ostatnio o dereniówce... ktoś wie, co to jest i jak to się robi?
  • Awatar użytkownika annawianna
    annawiannaIkona zgłaszania komentarza
    Mam ochotę zrobić nalewkę kawowo pomarańczową :) Moją ulubioną choć tradycyjną jest nalewka z czarnej porzeczki którą robię każdego roku a od czasu do czasu lubię skosztować nalewki z płatków dziekiej róży która pacnie rewelacyjnie.
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Lubię nalewki domowej roboty, choć sama robię malutko...