(Pixabay.com @ Nalewki świąteczne)
Nalewka miodowo cytrynowa
Składniki:
- 1/2 laski wanilii
- 1 cytryna
- 250 ml miodu
- 500 ml wódki
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cytrynę wyszoruj szczoteczką i sparz gorącą wodą (najlepiej użyj cytryn niewoskowanych i niepryskanych).
- Pokrój owoc na bardzo cienkie plastry odrzucając pierwszy i ostatni plaster.
- Włóż ją do wyparzonego słoja lub butelki.
- Dodaj cynamon, wanilię i goździki.
- Podgrzej w rondelku miód (powinien być płynny). Dodaj wódkę i wymieszaj do połączenia.
- Zalej mieszanką cytrynę z przyprawami.
- Zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka będzie już dobra do picia. Dłuższy czas leżakowania wzbogaci jej smak.
Nalewka śliwkowa z whisky
Składniki:
- 150 g suszonych śliwek
- 100 g cukru
- 1-2 jagody jałowca
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 0,5 l whisky
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Śliwki pokrój w 1 cm kawałki.
- Dodaj zmiażdżony jałowiec i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj i przełóż do wyparzonego słoja lub butelki.
- Zamknij i odstaw na 1 miesiąc w ciemne miejsce.
- Przez pierwsze 3-5 dni wstrząsaj butelką, żeby rozpuścił się cukier.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Przepis na nalewkę – DOMOWY I SPRAWDZONY>>
Przepis na grzańca - rozgrzewający i aromatyczny>>