Potrawy na wigilijny stół – proste i nietypowe - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Potrawy na wigilijny stół – proste i nietypowe

Zawsze robicie 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół? Co powiecie na małą odmianę? Mamy dla was kilka propozycji potraw nieco innych od tych klasycznych. Potrawy na wigilijny stół mogą być bardzo różne. Wypróbujcie nasze przepisy, a przekonacie się, że są tak samo pyszne jak tradycyjne.

W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy ciesząc się swoją obecnością. Potrawy te są tradycyjnie przyrządzane bez mięsa. Do głównych 12 dań wigilijnych zaliczamy: barszcz czerwony z uszkami (lub bez), karp, ryba po grecku, śledzie na różne sposoby, kutia, kluski z makiem, groch z kapustą, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, kompot z suszu, makowiec, piernik.

(Pixabay.com @ Potrawy na wigilijny stół)

My jednak mamy dla was trochę inne propozycje potraw wigilijnych. Nietypowe dania urozmaicą świąteczną kolację i dodadzą wyjątkowego smaku. Łódeczki ziemniaczane będą nową formą podania sałatki śledziowej. Śledzie można również podawać na słodko z piernikiem i rodzynkami. Delikatny łosoś w cieście będzie wykwintnym daniem na wigilijnym stole, a paszteciki z wafelków dodadzą nieco ekstrawagancji. Na koniec przyda się również słodki deser. Wypróbuj wszystkie potrawy na wigilijny stół i wybierz te, które wejdą na stałe do twojego wigilijnego menu.

Potrawy na wigilijny stół

Łódeczki ziemniaczane

Składniki:

  • 250 g śledzi w oleju
  • 7-8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • szczypior z dymki
  • 2,5 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wybierz większe. Najlepiej zrobić to dzień wcześnie by przestygły.
  2. Przetnij ziemniaki na pół i za pomocą łyżki wyjmij środek tworząc łódeczkę.
  3. Środek ziemniaków pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę, śledzia podzielonego na małe kawałki, cebulę w kostkę a szczypior drobno posiekany.
  4. Dodaj przyprawy i sok z cytryny, a także majonez i wymieszaj.
  5. Nakładaj do ziemniaczanych łódeczek i posypuj szczypiorkiem.

Śledź piernikowy z rodzynkami

Składniki:

  • 500 g śledzi a la matias
  • 3 pierniki katarzynki bez polewy
  • 2 duże cebule cukrowe
  • 150 g rodzynek
  • 10 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego
  • 5 ziaren kardamonu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • sól do smaku


Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Cebulę obierz, pokrój na plasterki.
  2. Na patelni wymieszaj miód z sokiem z pomarańczy, dodaj przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki.
  3. Gotuj mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodaj cebulę i zamieszaj, przestudź.
  4. Śledzie pokrój na mniejsze kawałeczki, wymieszaj z przestudzonym sosem.
  5. Zostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin. Potem spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.


Potrawy na wigilijny stół - więcej przepisów>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Fajne.. coś chyba ze śledzi zrobię..