W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy ciesząc się swoją obecnością. Potrawy te są tradycyjnie przyrządzane bez mięsa. Do głównych 12 dań wigilijnych zaliczamy: barszcz czerwony z uszkami (lub bez), karp, ryba po grecku, śledzie na różne sposoby, kutia, kluski z makiem, groch z kapustą, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, kompot z suszu, makowiec, piernik.
(Pixabay.com @ Potrawy na wigilijny stół)
My jednak mamy dla was trochę inne propozycje potraw wigilijnych. Nietypowe dania urozmaicą świąteczną kolację i dodadzą wyjątkowego smaku. Łódeczki ziemniaczane będą nową formą podania sałatki śledziowej. Śledzie można również podawać na słodko z piernikiem i rodzynkami. Delikatny łosoś w cieście będzie wykwintnym daniem na wigilijnym stole, a paszteciki z wafelków dodadzą nieco ekstrawagancji. Na koniec przyda się również słodki deser. Wypróbuj wszystkie potrawy na wigilijny stół i wybierz te, które wejdą na stałe do twojego wigilijnego menu.
Potrawy na wigilijny stół
Łódeczki ziemniaczane
Składniki:
- 250 g śledzi w oleju
- 7-8 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 duże jabłko
- szczypior z dymki
- 2,5 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wybierz większe. Najlepiej zrobić to dzień wcześnie by przestygły.
- Przetnij ziemniaki na pół i za pomocą łyżki wyjmij środek tworząc łódeczkę.
- Środek ziemniaków pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę, śledzia podzielonego na małe kawałki, cebulę w kostkę a szczypior drobno posiekany.
- Dodaj przyprawy i sok z cytryny, a także majonez i wymieszaj.
- Nakładaj do ziemniaczanych łódeczek i posypuj szczypiorkiem.
Śledź piernikowy z rodzynkami
Składniki:
- 500 g śledzi a la matias
- 3 pierniki katarzynki bez polewy
- 2 duże cebule cukrowe
- 150 g rodzynek
- 10 goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego
- 5 ziaren kardamonu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 łyżki miodu płynnego
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- sól do smaku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cebulę obierz, pokrój na plasterki.
- Na patelni wymieszaj miód z sokiem z pomarańczy, dodaj przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki.
- Gotuj mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodaj cebulę i zamieszaj, przestudź.
- Śledzie pokrój na mniejsze kawałeczki, wymieszaj z przestudzonym sosem.
- Zostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin. Potem spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Potrawy na wigilijny stół - więcej przepisów>>