Makaron, ryż i kasza: przepisy na smaczne i zdrowe dania z domowych zapasów - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Makaron, ryż i kasza: przepisy na smaczne i zdrowe dania z domowych zapasów

Makaron, ryż i kasza: przepisy na smaczne i zdrowe dania z domowych zapasów

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Pandemia COVID-19 spowodowała, że zrobiliśmy zapasy spożywcze i siedzimy w domu. Teraz zastanawiamy się co gotować wykorzystując makaron, ryż i kasze. Podpowiadamy 3 proste przepisy, do których większość składników macie w swoich kuchniach zawsze. #zostańwdomu i gotuj zdrowo i smacznie!

W czasie kwarantanny i akcji #zostańwdomu ograniczamy do minimum wychodzenie z domu. W związku z tym zrobiliśmy spore zapasy. W naszych spiżarniach pojawiło się dużo makaronów, ryżu oraz kasz. Teraz zastanawiamy się jakie potrawy z nich przygotowywać. A może uda nam się przygotować 3 smaczne potrawy, bez mięsa, z tego co akurat mamy w domu?

Gotujemy z zapasów: co zrobić z makaronu?

Spaghetti aglio, olio, peproncino– czyli spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryką, to klasyk włoskiej kuchni. Jej miłośnicy, zawsze mają w domu potrzebne do dania składniki. Jest to pomysł na danie, którego przygotowanie zajmie tyle, co ugotowanie makaronu! Każdy sobie z nim poradzi!

Składniki (2-3 porcje): 

  • 250 g spaghetti

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy i jeszcze trochę do polania na talerzu

  • 1 strączek ostrej papryki peperoncino, chilli, lub jalapeno

  • Sól

  • Parmezan - świeżo utarty

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę na makaron i wtedy dobrze ją posól - Włosi mówią, że woda na makaron powinna być tak słona, jak Morze Śródziemne...

  1. Na dużej patelni umiarkowanie rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj drobno posiekaną paprykę, chwilę odczekaj i dodaj osiekany czosnek. Podsmażaj na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku!

  1. Ugotowany na pól twardo (al dente) makaron odcedź, zachowaj nieco wody z gotowania i dodaj ją na patelnię. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, dodaj połowę parmezanu, mieszając jeszcze chwilę całość podgrzewaj na patelni.

  1. Nakładaj porcje na talerze, posyp resztą parmezanu i skrop oliwą.

  1. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki.

Mięsożercy dodają do tej potrawy usmażony na chrupko boczek...

Gotujemy z zapasów: klasyczne risotto

Risotto alla Milanese – to klasyczna potrawa z ryżu, pochodząca z północnych Włoch. Sprawdza się jako samodzielne danie bez mięsa lub składnik drugiego dania z delikatną rybą lub kurczakiem.

Składniki (4 porcje):

  • 0,5 kg ryżu do risotto 

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 większa lub 2 małe szalotki

  • 2 ząbki czosnku

  • Sól, pieprz (może być biały)

  •  Kilka pręcików szafranu

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 2-3 łyżki oliwy

  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina

  • 1/3 kostki masła (z zamrażarki)

  • 20 dkg mrożonego groszku

  • Parmezan - świeżo starty

Przygotowanie:

  1. Pokrój w drobną kostkę seler naciowy i szalotkę

  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i dodaj całe dwa, lekko zgniecione ząbki czosnku (mogą być w łupinach).

  1. Podgrzej bulion i zostaw go na małym ogniu, żeby był gorący.

  1. Poczekaj aż czosnek się zrumieni i zaromatyzuje oliwę, a następnie go wyjmij.

  1. Na czosnkowej oliwie zeszklij seler i cebulę.

  1. Dodaj ryż i ciągle mieszając, (przez ok. 2 minuty) też go zeszklij.

  1. Zwiększ ogień i szybko wlej wino.

  1. Kiedy wino odparuje (odparuje cały alkohol, więc potrawa jest bezpieczna dla dzieci) zacznij dodawać gorący bulion warzywny – za każdym razem tyle, by cały ryż był nim przykryty.

  1. Często mieszaj.

  1. Kiedy ryż wchłonie porcje bulionu, dodaj następną i ciągle miesza. Do ostatniej porcji bulionu dodaj szafran. Kiedy się rozpuści, dodaj do ryżu.

  1. Po ok 20-25 minutach ryż powinien być al dente, a potrawa “kleista”.  

  1. Teraz dodaj groszek. Wymieszaj. 

  1. Dodaj resztę bulionu, połowę parmezanu i zmrożone masło. Przykryj garnek i zostaw na ok. 7-8 minut.

  1. Delikatnie wymieszaj – risotto powinno być półpłynne i nakładaj na talerze. Posyp resztą parmezanu.

Co zrobić z kaszy? Może zdrowy deser z kaszy jaglanej?

W czasie zakupów na czas kwarantanny kupiłaś większą ilość kaszy jaglanej i teraz szukasz pomysłu jak ją wykorzystać? Może przygotujesz dla całej rodziny pyszny i zdrowy deser wegański? Tak, to możliwe, kasza jaglana świetnie się do tego nadaje.

Składniki (3 porcje):

  • ½ szklanki surowej kaszy jaglanej

  • 1 i ¾ szklanki mleka kokosowego (może być zwykle – wtedy deser nie będzie wegański)

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 1banan

  • Ulubione mrożone lub sezonowe owoce: truskawki, maliny, mango, jagody...

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie wypłucz na sicie, tak żeby woda była jak najbardziej przezroczysta – to ważne, inaczej w kaszy zostanie gorycz.

  1. Przełóż kaszę do garnka i zalej ja mlekiem, tak by kasza była nim przykryta.

  1. Gotuj na małym ogniu, aż mleko zostanie wchłonięte, a kasza będzie miękka (ok 15-18 minut).

  1. Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe mleko – dobrze, jeśli kasza i mleko będą miały zbliżoną temperaturę – masło orzechowe oraz banana i dokładnie zblenduj.

  1. Przełóż do naczyń, w których chcesz serwować i udekoruj wybranymi owocami – deser ładnie wygląda w przezroczystych szklankach lub małych pucharkach.

Opcjonalnie deser jaglany polej odrobiną syropu klonowego lub z agawy.

Jak widzisz, te trzy potrawy, z makaronem, ryżem i kaszą możesz przygotować z tego co zazwyczaj masz w domu (wyjątkiem może być szafran), ale jest dostępny w większości sklepów, nawet z dostawą do domu.