Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2024-08-07 11:15:34
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa freepik
Maliny są smacznymi owocami sezonowymi, które niezwykle korzystnie działają na nasze zdrowie. Jak zrobić domowy sok z malin i od kiedy możemy podawać je dziecku?
Domowy sok z malin będzie niezastąpiony podczas jesiennych i zimowych katarów i przeziębień. Maliny zawierają bowiem naturalny kwas salicylowy, który działa napotnie oraz przeciwzapalnie. Domowy sok z malin ma działanie również działanie przeciwgorączkowe i wspomaga leczenie przeziębień. Maliny mają także mnóstwo witamin wspierających odporność. Owoce malin kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, soli mineralnych oraz witamin. Zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry i związki śluzowe. Bogate w witaminy C, E, B1, B2, B6, a także w żelazo, potas, magnez i wapń.
W rozszerzaniu diety dziecka maliny mogą się pojawić około 7. miesiąca życia. Podawajmy je jednak stopniowo, ponieważ mogą powodować uczulenia.
Do zrobienia domowego soku z malin będziesz potrzebować:
Maliny umyj i pozostaw do odsączenia. Następnie owoce wsyp do czystego, dużego słoja przesypując kolejne warstwy cukrem, tak, aby ostatnią warstwą był również cukier. Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1-2 dni, aż maliny puszczą sok. Kolejno, maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka i podgrzej na małym ogniu. Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone. Przelej do nich gorący sok, zakręć i odstaw do góry dnem, do ostudzenia.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!