Opublikowany przez:
Monika C.
Autor zdjęcia/źródło: Obraz Marcin Wąż z Pixabay
Faworki, czyli słodycze, które kojarzą się z karnawałem, tłustym czwartkiem i ostatkami. To tradycyjne, kruche i słodkie ciastka, o charakterystycznym kształcie złożonej kokardki. W ciągu roku ani ich nie smażymy, ani nie kupimy w cukierni. Chyba dlatego początek każdego roku kojarzy nam się z tym smakołykiem. Faworki nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych, jednak ich przygotowalnie wymaga sporu czasu i dobrego wyciągu kuchennego.
Dobre faworki są lekkie jak chmurka, kruche i rozpływają się w ustach. Tajemnica tkwi w dobrze przygotowanym cieście. Musi być idealnie zagniecione, czyli być gładkie i porządnie zbite wałkiem - wtedy wtłaczamy do ciasta powietrze, które podczas smażenia tworzy charakterystyczne pęcherze i karnawałowy chrust staje się lekki. Natomiast dodatek spirytusu (lub 6% octu) działa dodatkowo spulchniająco i zapobiega nasiąkaniu przez chrust tłuszczem.
Rada: pamiętaj, żeby po usmażeniu odłożyć faworki na papierowy ręcznik, który wchłonie tłuszcz. Będą smaczniejsze, a cukier puder będzie się osypywał niczym śnieg...
Rada: do faworków wykorzystuje się głównie żółtka. Co zrobić z białkami? Proponujemy wykorzystać pozostałe po faworkach białka i upiec z nich małe beziki, makaroniki, bezę Pavlovej lub kokosanki.
>>>Czytaj też: Jak upiec bezę żeby była chrupiąca: PRZEPIS na bezę idealną
Składniki na faworki:
400 g mąki
1 jajko
5 żółtek
6 łyżek śmietany (najlepiej gęstej)
1 łyżka spirytusu
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder
Olej, smalec lub klarowane masło do smażenia - tyle, by faworki swobodnie pływały w nim w garnku
Jak zrobić faworki:
Przesiej mąkę przez sito, dodaj proszek do pieczenia i sól
Jajko i 5 żółtek ubij z łyżką cukru pudru w kąpieli wodnej, tak żeby powstała puszysta masa
Połącz wymieszane wcześniej sypkie składniki z masą z jajek, dodaj śmietanę i spirytus i zagnieć ciasto. Ważne: ciasto musi być gładkie. Uformuj je w kształcie dysku, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na ok 30 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj, złóż i zagniataj jeszcze przez chwilę. Następnie znowu rozwałkuj, złóż na pól i zanim rozwałkujesz ponownie “stłucz” je wałkiem. Powtórz to 2-3 razy – ciasto na faworki będzie bardziej elastyczne.
Ciasto podziel na 4-5 części i wałkuj na bardzo cienkie płaty - im będą cieńsze tym faworki będą bardziej delikatne i kruche. Ciasto możesz wałkować wałkiem lub wykorzystać przystawkę do makaronu. Pozostałe kawałki ciasta zawiń w folię, żeby ciasto nie wyschło.
Do wycinania faworków możesz używać noża - ciastka będą miały proste brzegi lub radełka - brzegi będą falowane. Z rozwałkowanego ciasta wycinają prostokąty o bokach ok 10 x 2,5 cm (długość powinna być taka, żeby swobodnie mieściły się w garnku) o skośnie przyciętych krótszych bokach. W środku każdego faworka zrób nacięcie umożliwiające, charakterystyczne dla faworków, przełożenie ciasta. Gotowe faworki, zanim trafią do smażenia przykrywaj lnianą lub bawełnianą ściereczką.
W garnku o dużej średnicy rozgrzej olej lub smalec do 180 stopni.
Do gorącego tłuszczu ostrożnie wkładaj po kilka faworków - nie za dużo, bo jeszcze urosną, i tak żeby swobodnie mogły pływać, a temperatura się nie obniżyła. Smaż na złoty kolor ok. 45-60 sekund z każdej strony – faworki szybko powinny zrobić się puszyste i pokryć pęcherzykami powietrza.
Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - wchłonie tłuszcz.
Kiedy faworki ostygną delikatnie oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego!
>>> Czytaj też: 10 KROKÓW do dobrego snu: jak szybciej zasypiać?
>>> Czytaj też: Dieta na męską płodność: TE superfoods powinny znaleźć się na jego talerzu!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!