Letnie smakowitości od szefa kuchni TOMKA WOŹNIAKA - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Letnie smakowitości od szefa kuchni TOMKA WOŹNIAKA

Tylko teraz możesz rozpieścić swoją rodzinę przepysznymi potrawami, dzięki naszym oryginalnym przepisom prosto od szefa kuchni Tomka Woźniaka. Gotowe na eksperymenty?

Kiedy na zewnątrz upał, a my chcemy zjeść coś lekkiego, najlepsze są sprawdzone przepisy. Dbamy o to by nasze familijne przepisy, które polecamy, zawsze były oryginalne i profesjonalne, dlatego tym razem mamy dla Was coś wyjątkowego. Przepisy na pyszne dania prosto od szefa kuchni Tomka Woźniaka. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!

tarta bananowa

 

Tarta bananowa z truskawkami

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 80 g cukru pudru,
  • 125 g masła (miękkie, wyjętego wcześniej z lodówki),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 mrożone banany,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 6 żółtek,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 2 banany oraz maliny/ truskawki do dekoracji

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dodaj do mąki cukier i małe kawałeczki miękkiego masła. Palcami zacznij rozcierać masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Następnie wbij jajko i wlej mleko, a później zacznij wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Uformuj kulę lub prostokąt, zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na minimum 10 minut. Możesz przygotować również większą porcję ciasta kruchego i od razu drugą połowę zamrozić na później.
  2. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
  3. Zamrożone banany rozmroź i rozetrzyj na papkę za pomocą widelca. Wlej do rondelka śmietanę, wsyp cukier i powoli podgrzewaj. Następnie dodaj mus bananowy i wymieszaj. Doprowadź śmietaną do lekkiego bulgotania. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z żółtkami i odrobiną gorącej śmietany i następnie przelej do rondla. Krem bananowy podgrzewaj powoli cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, aż zgęstnieje.
  4. Schłodzone ciasto kruche rozwałkuj i przełóż do formy o średnicy ok. 25 cm. Ciasto powinno być cienkie. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut, aby stało się złociste.
  5. Na upieczony spód ciasta wyłóż krem bananowy, posyp brązowym cukrem, zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C i zapiekaj przez 10 minut.
  6. Upieczoną tartę z chrupiącym wierzchem odstaw do ostygnięcia. Następnie ułóż na górze plasterki banana, truskawki oraz maliny. Tartę podawaj na zimno. Możesz ją podać z lodami z solonego karmelu.

 Zobacz kolejny przepis na drugiej stronie!