Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Karmisz piersią, więc na wszelki wypadek ograniczasz się do jedzenia suchego chleba a na obiad gotujesz mięsa z kurczaka z ryżem i marchewką, aby przypadkiem nie zaszkodzić maleństwu? Bez przesady! Takim ograniczaniem jadłospisu szkodzimy własnemu zdrowiu. Twoja dieta nie musi...
Magnez przyczynia się do pracy mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego oraz mięśni układu trawiennego. Spożywając posiłki, to dzięki magnezowi możemy czerpać z nich energię potrzebną...
Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków. Należy spożywać produkty mające niewielką objętość, ale bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Okazuje się że z pięciu łyżek zjadanego pokarmu, jedną łyżkę pochłania nasz mózg. Dlatego, to co maluszek zjada każdego dnia ma ogromny wpływ na rozwój jego zdolności. To szczególny okres dla...
Czy każdy może przejść na dietę?Prawidłowa dieta, obok aktywności fizycznej...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Małe dzieci rozwijają się błyskawicznie. Codziennie uczą się nowych umiejętności i czynności, codziennie też tworzą się nowe połączenia w mózgu dziecka, które odpowiadają za jego sprawną pracę. Dlatego warto wspierać dobry rozwój dziecka zarówno stymulacją, jak i aktywnościami, ale również...
Zastanawiasz się, co i jak powinno znaleźć się na talerzu Twojego dziecka, by jego serce biło długo, mocno i bez zakłóceń (doradza kardiolog dziecięcy Poznań)? Poznaj kilka zasad, które pomogą Ci w tym wyborze! 1....
Dieta przyszłej mamy. Bądź piękna w czasie ciąży ! Jednym z najważniejszych etapów z życiu każdej rodziny jest okres w, którym oczekuje ona na narodziny dziecka. Spodziewasz się dziecka? Gratulacje! Ale co ze zbędnymi kilogramami? We współczesnym...
„Zaleca się, aby spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych u dorosłych było tak niskie, jak to tylko możliwe. Nauka dysponuje dziś mocnymi dowodami na to, że tłuszcze trans spożywane w nadmiarze stanowią czynnik ryzyka rozwoju wielu groźnych...
Kiedy mówimy o diecie w czasie ciąży, nie mówimy o ograniczeniu kalorii lub próbach schudnięcia, zwłaszcza, że maleństwo w czasie ciąży chce rosnąć w naszym brzuchu. Próby schudnięcia w czasie ciąży mogą być niebezpieczne dla ciebie i maluszka, gdyż ograniczenie ważnych...
Kondycja naszego mózgu i zdolność koncentracji zależą w dużej mierze od pełnowartościowej diety. Pokarmy bogate w witaminy, glukozę i lecytynę są niezastąpionymi wspomagaczami pamięci.
Magnez – niezbędny w diecie Magnez jest niezbędny dla zdrowia, ponieważ rozpoczyna...
Tarczyca jako narząd wydzielniczy bierze udział w produkcji jednych z najważniejszych hormonów w organizmie – trójjodotyroniny oraz troksyny. Hormony te biorą udział w regulowaniu gospodarki metabolicznej organizmu, mineralizacji kośćca oraz termogenezie. Ponadto wpływają na prawidłową pracę układu...
Ospę wietrzną i półpasiec wywołuje ten sam wirus VZV (Varicella-zoster virus), a po zakażeniu pozostaje w organizmie już na całe życie, w postaci uśpionej, aktywując się właśnie w postaci półpaśca w przypadku spadku odporności. Wirus ospy rozprzestrzenia się drogą bezpośredniego kontaktu, kropelkową...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...