Mniej kalorii, to więcej wartości czyli dieta dla seniora - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mniej kalorii, to więcej wartości czyli dieta dla seniora

Aby zachować energię i witalność na długie lata, warto wyeliminować złe nawyki żywieniowe: nadmiar spożywanych kalorii, dieta obfitująca w tłuszcze i słodycze.

Mniej kalorii, to więcej wartości czyli dieta dla seniora

Autor zdjęcia/źródło: Photoxpress.com

Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków. Należy spożywać produkty mające niewielką objętość, ale bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.

W miarę możliwości warto postawić na surowe warzywa i owoce oraz produkty z pełnego przemiału. Jeżeli pojawiają się problemy z trawieniem, surowe owoce i warzywa zastąpmy gotowanymi, a chleb razowy pszennym grahamem.

Bardzo ważne są produkty mleczne, szczególnie fermentowane (jogurty i kefiry), które dostarczą wapnia, pomogą w procesie trawienia i wzmocnią odporność. Posiłki powinny być jadane często i regularnie, ale o mniejszych objętościach.

Aby spowalniać proces starzenia, należy spożywać produkty bogate w antyoksydanty: zioła, owoce świeże i suszone, zieloną herbatę, ryby, niewielką ilość orzechów oraz warzywa.

ab

Aktywni po 50 - dodatek do "Gazety Olsztyńskiej"