Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Przekąski często kojarzone są z produktami niezdrowymi, które nie wnoszą nic dobrego do naszego organizmu. Jednak wcale tak nie musi być! Przekąski mogą zawierać szereg witamin i składników mineralnych, tylko trzeba wybierać te z dobrym składem. Dlatego...
Obecnie coraz więcej osób – szczególnie rodziców – zainteresowanych jest zdrowym odżywianiem swojej rodziny. W zmianie nawyków żywieniowych mogą im pomóc ekologiczne kasze pozyskiwane z polskich niskoprzetworzonych zbóż. Takie produkty ma w swojej ofercie marka Helpa, założona przez lekarza i dietetyka. Polskie...
Kompot z truskawek, to już klasyka. Chyba większość z nas go lubi i traktuje jak tzw. comfort food, czyli jedzenie sprawiające przyjemność. Kompot z truskawek chętnie pijemy latem, ale również świetnie smakuje zimą, przyniesiony w słoiku ze spiżarni. Kompot z truskawek...
Wśród mnóstwa kasz i kaszek dostępnych w sklepach łatwo jest się pogubić szukając pierwszej kaszki dla niemowlaka. Jako młody rodzic wchodzący na drogę rozszerzania diety maluszka z pewnością zastanawiasz się jaka kasza dla dziecka będzie najlepsza. Najłatwiejszym wyborem...
Sałatki na Wielkanoc to podstawa świątecznego stołu. Sięgamy po nie ze smakiem nie raz, nie dwa. Najważniejsze, że są lekkie i stanowią doskonałe urozmaicenie wśród wielkanocnych potraw. Dobra sałatka, jak te na które dzielę się przepisami, znika w mgnieniu oka. Sprawdzone,...
NIK w raporcie krytykuje metodę przeprowadzania badania żywności Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie stwierdza, że inspekcje nie badają razem wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Mało tego, nie weryfikują...
Jeśli uda nam się uniknąć błędów skład, smak i aromat herbaty będą znacznie lepsze. Sprawdźmy więc, o czym warto pamiętać? Dlaczego warto odpowiednio przygotować herbatę? Przede wszystkim dlatego, że prawidłowo zaparzona ma znacznie więcej cennych substancji. Doskonałym przykładem...
Wafle ryżowe na diecie Wafle ryżowe należą do produktów o małej zawartości kalorii, dlatego są chętnie spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Stanowią zdrową alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Nie wymagają obróbki termicznej, dlatego z łatwością można je zabrać do...
Po czym poznać, że niemowlę jest już gotowe na rozszerzanie diety? Zanim rozpoczniesz rozszerzanie diety u swojego dziecka, powinnaś sprawdzić czy jest ono na pewno gotowe na poznanie smaku nowych produktów. Niemowlę powinno już samo siedzieć bez podparcia lub z lekkim podparciem. Maluszek...
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać...
Uwaga na gluten! Organizacja przyjęcia, imprezy, a nawet grilla w dzisiejszych czasach to nie lada wyzwanie dla gospodarzy… Sporo osób zmaga się bowiem z różnego rodzaju alergiami, w tym także pokarmowymi. W przypadku celiakii nie można spożywać glutenu – jak go jednak unikać,...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Smoothie to bardzo szybki w przygotowaniu, pożywny i wartościowy posiłek. Najprościej mówiąc są to owoce i/lub warzywa, zblendowane na gładką masę z płynem, którym może być woda lub sok, a czasem także mleko. Właściwie owoce zblendowane z mlekiem to już shake, ale z małą...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
DZIĘKUJEMY ZA SŁODKI UDZIAŁ W KONKURSIE Z TORCIKAMI
Biedota chrupie ze smakiem pierwsze prototypy pizzyCiasto chlebowe (plakuntos) posmarowane różnymi dodatkami stanowiło w biedniejszych społeczeństwach podstawę diety....
Tyle razy w dzieciństwie słyszałam,że szpinak, marchewka, mleko są dla mnie zdrowe aż uznałam, że to jedynie ich walory. Nie zastanawiałam się nawet,czy są smaczne.Pamiętam swoje zniechęcenie i przymus by zjadać je do końca. Teraz myślę,...
Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice podczas rozszerzania diety i jak ich uniknąć? Rozszerzanie diety – co to znaczy? Rozszerzanie diety to wprowadzenie pokarmów innych niż mleko do jadłospisu dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie...
1. Mleko mamy podstawą diety niemowlęcia Pierwszym pokarmem dziecka po narodzinach zazwyczaj jest mleko mamy, które w początkowym okresie życia dostarcza młodemu organizmowi składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne...