Syrop klonowy – krótka historia powstania
Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali naturalne procesy, takie jak zamarzanie oraz parowanie, by go zagęścić. Do dziś syrop klonowy jest produkowany według tradycyjnych i ekologicznych metod – bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Na czym polega pozyskiwanie soku klonowego? Aby uzyskać syrop z klonu należy wwiercić się w pień drzewa i umieścić w wykonanym otworze specjalny kran. Następnie sok odparuje aż do uzyskania słodkiego i bardzo gęstego syropu. Co ciekawe, klon cukrowy, z którego pozyskuje się słodki płyn, musi mieć minimum 30-40 lat.
Wartości odżywcze i właściwości syropu klonowego
Oryginalny syrop z klonu ma bursztynowy kolor (jasny lub ciemny) i ma formę gęstego płynu. Jest również bardzo słodki. Syrop klonowy to substancja słodząca – znakomicie rozpuszcza się w wodzie, dlatego stosuje się ją do słodzenia gorących napojów, ale i deserów. Taki syrop w odróżnieniu od białego, brązowego czy trzcinowego cukru posiada jednak wiele składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na ludzki organizm. Syrop klonowy jednak powinien być spożywany z umiarem – w dużych ilościach może być szkodliwy. W jego składzie znajduje się sacharoza, fruktoza, glukoza oraz węglowodany. Jednocześnie syrop z klonu dostarcza wielu cennych składników – posiada między innymi witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Taki syrop zawiera na przykład polifenole, które minimalizują ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym wielu nowotworów. W syropie znajdują się również kwasy organiczne, a także magnez, wapń, potas, mangan i cynk. Dobrej jakości syrop z klonu można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością, takich jak Frutavita. Syrop klonowy marki Frutavita to produkt ekologiczny, zawiera cenne wartości odżywcze i nie zawiera żadnych dodatkowych i szkodliwych substancji.
Indeks glikemiczny syropu klonowego
Mówiąc o syropie klonowym warto wspomnieć o jego kaloryczności, ale i indeksie glikemicznym, na który muszą zwracać uwagę osoby, które cierpią na cukrzycę bądź zmagają się z insulinoopornością. Syrop z klonu jest znacznie mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier – w 100 gramach zawiera około 280 kalorii. Posiada jednak wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 65. Z tego powodu powinny z niego zrezygnować osoby borykające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Z syropu klonowego nie muszą natomiast rezygnować osoby na diecie – taki syrop posiada kwas abscysynowy, który ma właściwości odchudzające, o ile ostateczny bilans kaloryczny jest utrzymany na właściwym poziomie.
Syrop klonowy – zastosowanie
Syrop z klonu posiada niezwykły smak, dzięki któremu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Warto zauważyć, że nie zmienia smaku dań, ale nadaje mu słodyczy. Z tego powodu wykorzystuje się go często podczas przygotowywania słodkich wypieków oraz jako dodatek do deserów. Słodki syrop klonowy często jest stosowany jako polewa do naleśników, ale sprawdzi się i w przypadku innych produktów spożywczych. Warto dodać go również do pankejków, gofrów, lodów, jogurtów, owoców czy placków na słodko. Syrop z klonu może być również stosowany jako zamiennik białego cukru do ciast, deserów i ciastek, ale i lizaków oraz cukierków. Syrop ten poprawia również smak gorących napojów. Co ciekawe, syrop klonowy można dodawać również do potraw wytrawnych oraz mięsa.