Jod pomimo śladowych ilości (w organizmie znajduje się go zaledwie 40 mikrogramów) ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania ciała. Pobudza tarczycę do produkcji hormonów regulujących przemiany...
Wszystko jest w Twoich rękach i to dosłownie. Zanim włożysz kolejnego batonika do ust zastanów się, czy aby na pewno walczysz w tym momencie o swoje zdrowie, czy sobie pomagasz? Jeśli Twoja...
Zmęczenie wiosenne zazwyczaj pojawia się pod koniec zimy, a na początku wiosny, czyli głównie w marcu i kwietniu. Może ono trwać nawet kilka tygodni. Lekarze nazywają to schorzenie syndromem...
Ostropest pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest on rośliną z rodziny astrowatych, tak jak oset, ma również podobne do niego kwiaty o fioletowej barwie, ale różni się charakterystycznymi,...
Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
Cukrzyca ukryta – podstępny wróg Pierwszy etap cukrzycy z reguły...
W ciągu ostatnich lat wielokrotnie wzrosła liczba ciąż bliźniaczych i mnogich. Ciąża bliźniacza przeważnie wynika z predyspozycji genetycznych. Jednym z powodów jest także wiek matek, które...
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Choć w chwilach obniżenia potencji wielu mężczyzn ucieka się do farmakologii, uwzględniając pewne produkty w swojej diecie,...
Poziom glukozy we krwi bada się w celu ewentualnego wykrycia: hiperglikemii (podwyższonego poziomu glukozy), hipoglikemii (obniżonego poziomu glukozy),...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Nowe przepisy o zakazie sprzedaży śmieciowego jedzenia w szkołach weszły...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.
Emulgatory to substancje chemiczne pozwalające na zmieszanie się nie mieszających się ze sobą cieczy, z których powstaje tzw. emulsja. Na szeroką skalę...
Dlaczego u dzieci pojawia się wysoki poziom cholesterolu? Kiedyś dzieci...
Poniedziałek: pączek, jogurt owocowy, herbatniki, wtorek: krakersy, cola, orzeszki solone, środa:...
Nie ma kobiet idealnych i nawet na ciele uznawanych za ikony piękna modelek znajdziemy skrzętnie ukrywany cellulit. Dlaczego powstaje „pomarańczowa...