Dzieci uwielbiają podgryzać bułeczkę w czasie spaceru czy podczas śniadania rodziców. Już 8-10 miesięczne maluchy chętnie zajadają pieczywo. Poznały już smak pierwszych warzyw i owoców oraz kasz również zawierających gluten, więc pieczywo jest kolejnym etapem rozszerzania...
Dzięki mrożeniu zawsze możesz mieć świeże pieczywo w domu i nigdy nie wyrzucać starego! Jest to dobry sposób, kiedy nie możesz wychodzić, np. teraz w czasie kwarantanny lub kiedy wyjeżdżasz i chcesz mieć pieczywo zaraz po powrocie. Z możliwości mrożenia...
Pieczywo, mimo, że znajduje się dopiero na trzecim piętrze Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, pojawia się codziennie w naszej diecie, przynajmniej w jednym posiłku. Kiedy mamy ograniczoną możliwość robienia zakupów - #zostańwdomu...
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast...
Urządzenie do pieczenia chleba sprawi, że domowe wypieki będą szybkie, przyjemne, zdrowe i pyszne! Wypiekacz do chleba – czy warto? W ciągu ostatnich kilku lat popularność wypiekaczy do chleba zauważalnie wzrosła. Czy to tylko chwilowa moda czy też trend wynika z...
Drewniany chlebak i jego zalety Chlebak drewniany posiada całe mnóstwo atutów. Zaliczyć można do nich między innymi estetyczny wygląd. Pojemnik na chleb drewniany prezentuje się bardzo efektownie, a jego uniwersalny design...
Jest wiele metod żywienia spośród których możesz wybierać, ale dieta zgodna z grupą krwi jest z pewnością jedną z najbardziej bezpiecznych i powszechnych. Jej zwolennicy zwracają uwagę na fakt, że dieta ta jest bardzo urozmaicona i mniej restrykcyjna w...
Domowe pieczywo o wiele łatwiej teraz jest zrobić, wyrobić i upiec niż bywało to kiedyś. Są gotowe mieszanki, wystarczy dodać wody, drożdży i upiec ale może warto zrobić chleb od podstaw i samodzielnie dobrać składniki. Taką propozycję...
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie. Nie wyobrażamy sobie bez niego śniadania, często jemy go do obiadu, a i na kolację sprawdza się równie dobrze. Z okazji Światowego Dnia Chleba...
Dziękujemy Wam wszystkim za udział w konkursie Nagrody trafią do:
Jak wybrać chlebak kuchenny? Wybierając pojemnik na chleb, pod uwagę wziąć należy kilka kwestii. Jedną z nich jest to, ile osób będzie z niego korzystać każdego dnia. W przypadku singli, w zupełności wystarczający będzie mały chlebak do chleba mieszczący jeden bochenek. Rodzina z dziećmi...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Lista życzeń na tym się na pewno nie kończy. Przecież nie możemy zapomnieć o czasie dla siebie. Spotkania z koleżanką przy kawie, wizyta u fryzjera, kinowa premiera lub mała rundka butikowym szlakiem. No....może wystarczy. Jak to wszystko pogodzić? Warto zastanowić się nad sensowną organizacją pracy...
Wiosenna dieta - dobra nie tylko na przesilenie wiosenne - pozwoli Nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i spowoduje, że na Naszej twarzy znowu zagości uśmiech. Zimą jadamy więcej, drzwi od lodówki prawie się nie zamykają, a nasze boczki rosną w zastraszającym tempie. Brak ruchu powoduje, że Nasz...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Święta za pasem! Pamiętajmy, że to nie tylko biała kiełbasa i żurek. Możemy wprowadzić wiele urozmaiceń i niekoniecznie musi to oznaczać duże wydatki oraz masę pracy w kuchni. Polecamy jedno z najprostszych (i nasmaczniejszych...
W związku z izolacją społeczną wywołaną pandemią koronawirusa zrobiłeś duże zapasy i teraz martwisz się czy dasz radę to wszystko zużyć? Może przeciwnie – utrudnienia w sklepach sprawiły, że robisz...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...