TOP 2 - Białe trufle kokosowe
Oprócz słonych i wytrawnych przekąsek na sylwestrowym stole musi się również znaleźć coś słodkiego. Białe trufle kokosowe będą pyszną odmianą zwłaszcza, że są zakrapiane odrobiną alkoholu.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kokosowego lub rumu - Malibu (opcjonalnie)
- 200 g dobrej białej czekolady lub białych groszków czekoladowych
- wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Masło ocieplić w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem i likierem (około 5 minut).
- Stopniowo dodawać po łyżce czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w sumie przez około 1 minutę).
- Wstawić do lodówki na około 2 godziny lub do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.
- Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (na razie mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 2 godziny).
- Wygładzić powierzchnię trufli, obtoczyć w wiórkach lub cukrze pudrze. Przechowywać w lodówce.