Domowy Sylwester - przepisy TOP 5 - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Domowy Sylwester - przepisy TOP 5

Zamierzasz spędzać Sylwestra w domu, w gronie znajomych i nie wiesz jakie dania przyrządzić na ten wyjątkowy wieczór? Najlepiej jak będą one proste, lekkie i niewielkie, aby można je było podjadać w czasie rozmów i wspólnej zabawy. Skorzystaj z naszych porad, a twój domowy Sylwester będzie najlepszy.

Domowy Sylwester - przepisy TOP 5

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Domowy Sylwester - przepisy TOP 5

Ze względu na to, że Sylwesterowa zabawa zacznie się dopiero wieczorem nie musisz szykować skomplikowanych dań na gorąco. Zaoszczędzi ci to dużo pracy, dzięki czemu będziesz mieć więcej sił na szaloną zabawę i o to właśnie chodzi. Na Sylwestrowej kolacji najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski i słodkie desery. Najwygodniej będzie przygotować wszystkie dania wcześniej i ustawić na stole przed przybyciem gości, tak, żeby w trakcie zabawy nie trzeba było biegać do kuchni i dostawiać brakujące potrawy.

Oprócz gotowych, kupionych w sklepie chipsów, paluszków czy ciasteczek warto jest przyrządzić kilka lekkich i pożywnych dań, które nie tylko świetnie smakują, ale również są zdrowe. Można także po prostu postawić półmisek z wędlinami i deskę serów oraz pieczywo w koszyczku, aby każdy sam sobie robił kanapki. Jednak gotowe koreczki, bardzo łatwe i wbrew pozorom dość szybkie w przygotowaniu sprawdzą się tu o wiele lepiej.

Domowy Sylwester - przepisy TOP 5

TOP 5 - Koreczki

To obowiązkowe danie na ten wieczór. Bardzo łatwo je wykonać i można użyć do ich przygotowania również innych składników niż te przedstawione w przepisie.

Składniki:

  • żółty ser pokrojony w ok. 1,5 - centymetrowe kostki
  • oliwki czarne i zielone
  • ogórek zielony pokrojony w półplasterki grubości ok. 5mm
  • czerwona papryka pokrojona na małe kawałki.

Przygotowanie KROK PO KROKU:

Składniki nabijamy kolejno na wykałaczki i układamy koreczki na talerzyku.


Koreczki – przepis 2

Składniki:

  • ogórek zielony pokrojony w plasterki o grubości 5 mm
  • pokrojony w paski wędzony łosoś (ok. 4x15 cm)
  • serek kanapkowy (smak dowolny, ale najlepszy będzie z czosnkiem lub ziołami)
  • oliwki przekrojone na połówki
  • pokrojona na małe kawałki czerwona papryka.

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Na każdym plastrze ogórka umieszczamy płaską łyżeczkę serka, a na nim połówkę oliwki.
  2. Na rozłożonych paskach łososia układamy ogórki i zawijamy wokół nich plaster, następnie przebijamy roladkę wykałaczką. Na końcu wbijamy po kawałku papryki.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Pychotka! Oczyma można jeść..
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Dobre pomysły, może coś takiego też zrobię;)