TOP 3 - Paszteciki mięsne
Gdy goście zgłodnieją przyda się również coś na ciepło. Idealnie w tej roli sprawdzą się mięsne paszteciki.
Składniki:
- 1 kg mąki
- kostka drożdży
- 4 jajka
- szczypta soli
- ok. szklanki mleka
- kostka margaryny
- ok. 2 łyżek cukru
- ok. 1 kg karkówki bez kości
- 2-3 cebule
- sól
- pieprz
- sucha bułka
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Pokroić karkówkę na drobne kawałki i podsmażyć na oleju z cebulką. Później podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka - odstawić żeby wystygła.
- Zmielić w maszynce do mięsa bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
- Wsypać mąkę do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym - bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie). Mąkę mieszać najpierw z jajami, powoli dolać rozczyn z drożdży i dalej mieszać, wyrabiać (najlepiej ręcznie). Do tego wlać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Następnie rozwałkować, nakładać wzdłuż farsz i zawijać w ruloniki. Kroić w prostokąciki o długości 5-6-cm. Wszystkie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku przez ok. 30 minut.