TOP 4 - Sałatka z kurczakiem
Tę sałatkę można jeść zarówno jako dodatek do koreczków, jak i samodzielne danie. Jest bardzo treściwa, a zarazem lekkostrawna.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 pierś z kurczaka surowa lub wędzona
- 2 cebule
- 1 cebulka dymka
- kilka łyżek poszatkowanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła lub oliwy
- garść żurawiny
- 1 szklanka fasolki szparagowej
- 1 puszka ananasa
- zioła
- 1 łyżeczka curry
- sól oraz czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu dodając do niego 1 łyżeczkę curry.
- Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobne paseczki. Posolić, posypać pieprzem i usmażyć a złoto na maśle.
- Cebule obrać, pokroić w talarki i usmażyć.
- Mrożone fasolki szparagowe wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty.
- W misce wymieszać ryż, z kurczakiem, pokrojonym ananasem z puszki, żurawiną, smażoną cebulą, natką pietruszki, fasolką, suszonymi ziołami i rozdrobniona dymką.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz majonezem.