A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Plebiscyt przyznaje wyróżnienia w trzech kategoriach: produkt spożywczy, kosmetyczny i farmaceutyczny. Marwit zgłosił do konkursu świeże soki, Smoothie, Zupy Krem, Surówki Premium i Marwitki. Do finału przejdą te produkty, które otrzymają najwięcej głosów użytkowników...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Jednym z filarów zdrowia jest właściwe odżywianie od najmłodszych lat. Dwie mamy, lekarz i dietetyk, postanowiły więc założyć firmę HELPA (HEaLthy PArenting ),...
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Dynia jest popularnym warzywem o słodkawym smaku i pięknej, nasyconej, pomarańczowej barwie. Często gości na naszych stołach w postaci dodatków do mięs, placków, a także zupy z dyni. Jak zrobić tradycyjną, domową zupę z dyni? Mamy sprawdzony przepis. Domowy przepis na tradycyjną...
Z uwagi na mniejszą ilość czasu, coraz trudniej jest przygotować posiłki wpisujące się w harmonogram każdego członka rodziny, dbając jednocześnie o ich dobrą jakość. Z pomocą może przyjść oferta dań gotowych i przekąsek marek własnych sieci Żabka,...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Nowe napoje roślinne INKA spotkały się z ogromym entazjazmem wśród naszych czytelniczek i ich rodzin. W testowaniu wzięło udział ponad 50 osób, które chętnie próbowały tej ciekawej alternatywy dla mleka. Napoje roślinne INKA - Sojowe, Owsiane i Ryżowe – zachwyciły naturalnym i dobrym smakiem,...
Karmisz piersią, więc na wszelki wypadek ograniczasz się do jedzenia suchego chleba a na obiad gotujesz mięsa z kurczaka z ryżem i marchewką, aby przypadkiem nie zaszkodzić maleństwu? Bez przesady! Takim ograniczaniem jadłospisu szkodzimy własnemu zdrowiu. Twoja dieta nie musi...
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami....
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
„Jesień, złote liście lecą z drzew” – jednak nie wszyscy patrzą na tę porę roku przez różowe okulary. Większości z nas jest po prostu zimno, ponuro i źle. Nagła zmiana temperatury, deszcze, a nawet w niektórych częściach naszego kraju śnieg, nie przyprawiają nas o zachwyt....
Zupy:Fasolowa - liść laurowy, czerwona papryka, cebula, estragon. Barszcz - pieprz czarny, korzeń pietruszki, liść laurowy, czosnek, cytryna. Rosół z kury - natka pietruszki, papryka czerwona, cebula, cytryna. Owocowa - cynamon, goździki, skórka...
Dodawanie konserwantów możemy jeszcze usprawiedliwić koniecznością ich stosowania przy produkcji pakowanej żywności, natomiast stosowanie barwników nie jest wcale uzasadnione. Barwniki w żywności nie poprawiają ani smaku, ani zapachu. Nie przedłużają też daty ważności...