"E" szkodliwe dla zdrowia - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

"E" szkodliwe dla zdrowia

Każdy zapewne słyszał nie raz, aby uważać na produkty zawierające duża ilość ‘’E” w składzie, szczególnie takich, które mają więcej niż 4 "E". Powszechna wiedza przeciętnego kupującego jest taka, iż ‘’E’’ to konserwanty – czyli środki konserwujące, które zapewniają produktom spożywczym świeżość na dłużej. Tymczasem konserwantami jest tylko część z ‘’E”.

"E" szkodliwe dla zdrowia

Autor zdjęcia/źródło: Internet

Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak są osoby, które powinny szczególnie uważać na wszelkie ‘’E’’ w produktach spożywczych, na przykład alergicy, osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego i  dzieci.

 Barwniki i aromaty nadają produktom zapach i smak, a wraz z innymi substancjami – odpowiednią, „zjadliwą” dla oka konsystencję  i barwę – bez nich większość produktów nie wyglądałaby tak zachęcająco, jogurt nie byłby taki puszysty, a napój o smaku pomarańczy miałby prawdopodobnie mleczno-mdły kolor i smak wody z cukrem. Dlatego zastosowanie z punktu widzenia sprzedaży wydaje się uzasadnione, sprzedać się może tylko atrakcyjnie wyglądający produkt: puszysty mus czekoladowy, jeśli zupa z torebki to gęsta i aromatyczna o intensywnym smaku.

Aby ustrzec się przed wszelkimi ‘’E” musielibyśmy zrezygnować na dobre z wielu produktów. Część z nich jest stosunkowo łatwa do wyeliminowania z naszego jadłospisu: gotowe zupki - które wystarczyłoby zastąpić zupami gotowanymi w domu,  a zamiast wszelkich „deserów” z półek w sklepach wybierać tylko dobrej jakości jogurty lub robić samemu w domu (np. z zastosowaniem blendera świeżych lub mrożonych owoców i kefiru). Jednak trudno zrezygnować na przykład z leku jeśli posiada ‘’E’’ – lecz przeważnie jest to nieszkodliwy barwnik.

Warto wiedzieć, że wszelkie tego typu składniki znajdują się przede wszystkim w: kolorowych napojach, żelkach, kolorowych słodyczach (im więcej kolorów tym gorzej dla nas) i ogólnie wyrobach ciastkarskich, konserwach, marmoladach, gotowych deserach, dżemach, wędlinach, gumach do żucia, produktach w proszku: sokach, budyniach, kisielach, galaretkach,

Najważniejsze więc aby pamiętać o zasadzie „mniej niż 4 E” w produkcie.  Warto prześledzić ich listę aby zapamiętać choćby niektóre z najbardziej szkodliwych.

Zakazane są bezwzględnie:E-103, E-105, E-121, E-125, E-126, E-130, E-152, E-181

Reszta jest dopuszczona do użytku, gdyż jej ilość w produkcie nie przekracza dozwolonej dziennej dawki. Mimo wszystko trzeba być świadomym czym może grozić zbyt duże spożycie produktów zawierających ‘’E’’:  

Grupa E-100 Barwniki

  • E 102 tartrazyna
         Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe,      musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy
         Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność,      depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami      jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.
  • E 104 żółcień chinolinowa
         Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do      ciast;
         Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci,      podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla      astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .
  • E 110 żółć pomarańczowa
         Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady,      płatki zbożowe, marmolady
         Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie      nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
  • E 122 azorubina
         Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i      cukiernicze;
         Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.
  • E 123 amarant
         Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje      alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
         Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne,      podejrzewany o działanie rakotwórcze.
  • E 124 czerwień koszenilowa
         Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i      cukiernicze, desery, budynie w proszku;
         Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u      dzieci.
  • E 127 erytrozyna
         Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
         Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z      chorą tarczycą.
  • E 131 błękit patentowy
         Występowanie: barwione słodycze, lody;
         Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.
  • E 132 indygotyn
         Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
         Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie      rakotwórcze.
  • E 142 zieleń
         Występowanie: słodycze, lody, kremy;
         Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.
  • E 150a – E150d karmel
         Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
         Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.
  • E 151 czerń brylantowa
         Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru),      galaretki;
         Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być      przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.
  • E 173 aluminium
         Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni      zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
         Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc,      toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
  • E 180 litorlubina
         Występowanie: sery;
         Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka,      katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.

Grupa E-200 konserwanty

  • E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
         Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i      warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
         Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i      jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób      uczulonych na aspirynę.
  • E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
         Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i      owoce, pasty do zębów;
         Działanie: reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i      wywoływanie skurczów mięśni.
  • E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226,      E227, E228)
         Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki      owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
         Działanie: powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności,      bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków      astmy.
  • E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu
         Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na      owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
         Działanie: reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry.
  • E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
         Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
         Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy,      problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport      tlenu przez krew.
  • E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
         Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
         Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek,      zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny,      niebezpieczne przy nadciśnieniu.

E-300 przeciwutleniacze

  • E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu
         Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia;
         Działanie: reakacje alergiczne, wysypka.
  • E 320 BHA, E 321 BH
         Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
         Działanie: zwiększają poziom cholesterolu we krwi.
  • E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu
         Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie;
         Działanie: mogą działać przeczyszczająco.

E-400 emulgatory

  • E 400 kwas alginowy
         Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek,      marmolad, budyniów;
         Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie,      niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
  • E 407 karagen
         Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka      w proszku, mleka zagęszczone;
         Działanie: owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania      składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien      być spożywany przez dzieci.
  • E 450 difosforany
         Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce      kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do      żucia, cukier puder;
         Działanie: może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia,      pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm.
  • E461 Metyloceluloza
         Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;
         Działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę.

E-600 wzmacniacze smaku

  • E621 glutaminian sodu MSG
         Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
         Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy,      przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność,      osłabienie, otyłość.
  • E622 glutaminian potasu
         Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
         Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku,      nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
  • E631 inozydian sodu
         Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej      zawartości soli;
         Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową.

Preparaty zastępujące cukier

  • E 951 aspartam
         Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe      bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe,      dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo,      płatki zbożowe;
         Działanie: może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc,      raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.
  • E 954 sacharyna
         Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe      bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe,      dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo,      płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków.
  • Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika milka-hel
    milka-helIkona zgłaszania komentarza
    Znalazłam niedawno na sklepowych półkach produkt z naprawdę krótkim składem. To owocowy żel „Naturalnie owocowe”. Mamy w nich, w zmiennych proporcjach owoce, cukier, sok z cytryny i aceroli. Sporządzono je z 70 gramów owoców na 100 gram produktu. Praktycznie taki słoiczek można zjeść jako samodzielne danie, bo nie dość, że jego zawartość jest pyszna, to jeszcze nieprzesłodzona. Zastosowań „Naturalnie owocowe” jest naprawdę tak dużo, że można go dodawać do posiłków o każdej porze dnia. #NaturalnieOwocowe #Stovit
  • Awatar użytkownika dagmaruffka
    dagmaruffkaIkona zgłaszania komentarza
    hmm.. a gdzie teraz nie ma tego E..?
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Brrr, aż strach czytać czym nas faszerują!!!