Co region, to potrawa Daniem, które musi pojawić się podczas wigilijnej kolacji jest oczywiście zupa. Jaka? Tutaj już można spotkać się z różnymi odmianami. Prym wiedzie przede wszystkim zupa grzybowa na przemian z czerwonym barszczem. Nie są to jednak jedyne dania, które pojawiają się na...
E-papieros wydaje się zdrowszą i bezpieczniejszą formą palenia niż tradycyjny papieros. Przede wszystkim dlatego, że nie wydziela on charakterystycznego nieprzyjemnego i duszącego zapachu. Wręcz przeciwnie e-papieros pachnie bardzo przyjemnie, a nawet można sobie wybrać...
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego niepłodność w Polsce dotyczy już co piątą parę, dlatego jest to dość poważny problem medyczny, demograficzny oraz społeczny. Niepłodność według WHO definiowana jest jako „niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych...
Koniec z wręczaniem bliskim kolejnej pary skarpetek czy kapci. W dobie XXI wieku mamy znacznie szersze pole do popisu, szczególnie, jeśli zdecydujemy się na zakupy przez internet. Jakie prezenty na święta królują w 2019 r.? Zapraszamy na przegląd! Bawełniane torby w kobiecym stylu: idealne...
Warto podkreślić fakt, iż przyswajalność cynku m.in. z produktów mlecznych w organizmie sięga nawet 60%, podczas gdy z produktów roślinnych jest utrudniona ze względu na obecność fitynianów, szczawianów i błonnika które wspólnie z cynkiem tworzą trudno przyswajalne związki. Cynk stanowi składnik...
Kaki owoc, czyli persymona pochodzi z Chin i Japonii. Ma kształt pomidora z trochę grubszą od niego gładką i sprężystą skórką w różnych odcieniach koloru pomarańczowego lub czerwonego. Miąższ kaki jest jasnopomarańczowy, a smakiem owoc ten przypomina trochę śliwkę. Na...
Ci, którzy zawsze czytają składy na etykietkach przed zakupem produktów, wciąż stnowią niszę wśród konsumentów. Kupujemy szybko, niedbale, nie zaprzątamy sobie głowy trudnymi do zapamiętania nazwami barwników, konserwantów, ulepszaczy smaków i innych dodatków do żywności. Dlaczego mimo wszystko warto...
W związku z tym stworzyliśmy jedno miejsce, gdzie możesz znaleźć sprawdzone, eksperckie i interesujące informacje, kt
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
12 tydzień ciąży – dlaczego tak wyczekiwany? Koniec pierwszego trymestru to moment, na który niejedna mama czeka z utęsknieniem. Dlaczego? To właśnie wtedy u wielu spodziewających się dziecka kobiet mijają ciążowe objawy, które uznawane są za mało przyjemne. Jeśli więc do...
Składniki plastiku zostały znalezione w próbkach krwi i moczu aż u 97% biorących udział w badaniu, niemieckich dzieci. Do alarmujących wyników badań, zleconych przez niemieckie ministerstwo środowiska, dotarł tygodnik „Der Spiegel”. Wyniki badań są niepokojące, ponieważ substancje pochodzące z plastiku...
Od tego jakie posiłki podajesz swojemu dziecku już na początku rozszerzania diety zależy jakich wyborów żywieniowych będzie ono dokonywać w dorosłym życiu. Zdrowych nawyków żywieniowych ucz dziecko od samego początku. Podawaj więc maluchowi świeże warzywa i owoce zamiast...
O konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego - nie trzeba już nikogo przekonywać. Posiłki te są szczególnie ważne w przypadku dzieci, dostarczają im bowiem „paliwa” na początek całego, pełnego wrażeń dnia. Wedle Instytutu Żywności i Żywienia śniadania powinny zapewnić około 30...
Ten kontrowersyjny temat budzi wiele wątpliwości wśród rodziców. Katar u dziecka może być bowiem objawem rozwijającej się infekcji i wtedy lepiej jest zostawić dziecko w domu, aby zapobiec rozwojowi choroby lub złagodzić jej przebieg. Chore dziecko może też zarażać rówieśników, więc...
Małe dzieci chorują dość często, normą jest, że u dziecka pojawia się 6-7 infekcji w ciągu roku. Spowodowane jest to tym, że układ immunologiczny cały czas się rozwija i kształtuje aż do 18 roku życia. Przez cały ten czas uczy się on chronić organizm przed patogenami. Kontakt z wirusami i bakteriami...
Tymczasem im częściej wywieszane są białe flagi w kwestii żywienia tym bardziej utrwalone zostają nawyki, które już towarzyszą dziecku przez całe życie. Wobec tego rodzi się pytanie czy trzeba zmuszać dziecko do przyjmowania nowych pokarmów? Absolutnie nie....
Zaburzenia ze spektrum autyzmu (autism spectrum disorder - ASD) to zaburzenie rozwoju dziecka związane z nieprawidłową pracą mózgu. Jego pierwsze objawy uwidaczniają się u dziecka do 3 roku życia. Bywa też tak, że można je zauważyć już w pierwszym roku życia malca. Autystyczne...
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak ważne jest zapobieganie próchnicy i jak duży wpływ ma ona na ogólny stan naszego zdrowia. Wiele osób bagatelizuje problemy z zębami i idzie do dentysty dopiero wtedy, gdy te zaczynają boleć. Wtedy w najlepszym wypadku czeka leczenie,...
Nawet dziś jeszcz często pokutuje praktyka "przesterowywania" dzieci naturalnie leworęcznych na naukę pisania ręką prawą. Dlaczego to działania bezsensu? Naukowcy już wiedzą. Lewe geny? Naukowcy potwierdzają - wybór prawej czy lewej ręki jako dominującej w codziennych czynnościach,...
Ciało człowieka składa się w większości z wody, dlatego jest ona tak ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawodnić organizm możemy za pomocą herbat, soków czy zup, ale najważniejszym napojem w diecie dziecka powinna być