Chlebek bananowy – PRZEPIS na aromatyczne i puszyste ciasto! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Chlebek bananowy – PRZEPIS na aromatyczne i puszyste ciasto!

Chlebek bananowy – PRZEPIS na aromatyczne i puszyste ciasto!

Autor zdjęcia/źródło: Chlebek bananowy – PRZEPIS @ freepik.com/4045

Słodki, puszysty i aromatyczny chlebek bananowy w niczym nie przypomina tradycyjnego chleba jaki znamy. Można go jeść na śniadanie, podwieczorek czy kolację lub przygotować jako deser do kawy. Przedstawiamy bardzo szybki i łatwy przepis na pyszny i niezwykle puszysty chlebek bananowy. Koniecznie wypróbuj!

Chlebek bananowy tak właściwie ma niewiele wspólnego z chlebem. Jedynie to, że pieczony w keksówce podobnie wygląda. Jednak po ukrojeniu i spróbowaniu ukazuje swoje słodkie i puszyste wnętrze. Oryginalny „banana bread” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo popularnym deserem.

Ostatnio gości również dość często w mediach społecznościowych w przeróżnych odmianach. Podajemy wersję podstawową przepisu na chlebek bananowy, którą można wzbogacić wybranymi dodatkami. Aby chlebek nie wyglądał jak zwykły chleb możesz go również ozdobić z wierzchu np. przekrojonym wzdłuż na dwie połówki bananem i posypać płatkami czekoladowymi lub orzechami. Jeśli raz go posmakujesz to z pewnością będziesz wracać do niego często, więc będziesz mieć okazję wypróbować go z różnymi dodatkami. Na początek jednak sięgnij po klasyczną wersję i przekonaj się jak w łatwy sposób możesz osłodzić życie sobie i swoim bliskim :)

Chlebek bananowy – PRZEPIS

Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x20 cm):

  • 3-4 średnie banany, bardzo dojrzałe, najlepiej przejrzałe
  • 85 g masła
  • 2/3 szklanki cukru białego lub brązowego (może być mniej, jeśli banany są mocno dojrzałe)
  • 2 średnie jajka
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej typu 500 (ok. 225 g)
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18 proc.) lub jogurtu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Wybrane dodatki (opcjonalnie):

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/migdałów/gorzkiej czekolady/rodzynek

Wykonanie KROK PO KROKU:

Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

  1. W misce połącz i wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i ewentualnie cynamon.
  2. W drugiej, większej misce rozgnieć widelcem banany tak, aby miały grudki. Dodaj do nich jajka i roztrzep z bananami.
  3. Następnie dodaj do nich masło, śmietanę i cukier. Masło możesz wcześniej rozpuścić lub rozetrzeć na gładką i puszystą masę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do mokrej masy wsyp suche składniki i delikatnie przemieszaj kilka razy widelcem niezbyt dokładnie tylko do połączenia się składników, tak, aby ciasto miało grudki.
  5. Teraz możesz dodać wybrane dodatki takie jak orzechy czy kawałki czekolady, ale nie jest to konieczne.
  6. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem/olejem. Przełóż do niej ciasto.
  7. Piecz ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (góra-dół).
  8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź przez ok. 15 minut w formie. Po tym czasie możesz wyjąć ciasto z blachy i od razu delektować się jego smakiem, bo na ciepło smakuje najlepiej!

 

CZYTAJ TEŻ:

Dalgona coffee – hit Instagrama w czasie kwarantanny! PRZEPIS>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmm i już bym zjadła! Wygląda wyśmienicie!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmm i już bym zjadła! Wygląda wyśmienicie!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmm i już bym zjadła! Wygląda wyśmienicie!