Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Hipolipidemia, czyli cholesterol poniżej normy Hipolipidemia to stan, w którym obniżony jest poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Zaburzenie można rozpoznać na podstawie wyników z badania krwi pod kątem poziomu cholesterolu, czyli tzw. lipidogramu. Występuje ono wtedy,...
Jak zły cholesterol wpływa na organizm człowieka? W...
Dlaczego u dzieci pojawia się wysoki poziom cholesterolu? Kiedyś dzieci...
Hipercholesterolemia u dziecka – czy to w ogóle możliwe? Nieprawidłowa waga ciała, wynikająca z niewielkiej aktywności fizycznej oraz niezdrowego menu przepełnionego produktami przetworzonymi i gotowymi daniami, to...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.
Do takich wniosków doszli brytyjscy naukowcy, analizując dane z lat 2000-2013. Wyniki badań przedstawili na zeszłorocznej konferencji Frontiers in CardioVascular...
Wpływ hormonów na wagę Na sylwetkę u osób po 40. roku życia ogromny wpływ ma gospodarka hormonalna. W przypadku kobiet, które zbliżają się do menopauzy, wahania poziomu hormonów – przede wszystkim estrogenu i progesteronu – nie ułatwiają utrzymania wagi na prawidłowym poziomie. Wielu paniom...
Została ona opracowana przez amerykańskich naukowców, którzy odkryli związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a wartością ciśnienia. Dokładna analiza czynników, sprzyjających rozwojowi nadciśnienia oraz badania przeprowadzone na kilkuset osobach wykazały, że dieta pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe,...
Choroba ta wzięła nazwę od swojego odkrywcy – Hakaru Hashimoto. Był to japoński chirurg, który pracował w Berlinie...
Chińczycy to najdłużej żyjący ludzie na świecie. Rzadziej niż Polacy chorują na nowotwory, co przypisuje się ich menu zdominowanemu przez owoce, warzywa i ryby. Kobiety i mężczyźni dożywają tu średnio 81 lat. Oprócz diety prowadzą oni aktywny...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Czym są trójglicerydy? Trójglicerydami nazywane są kwasy tłuszczowe, będące jednym z najważniejszych materiałów energetycznych organizmu. Dostarczają one energię niezbędną do procesów życiowych, a także magazynują tę energię. Gromadzą się przede wszystkim w cytoplazmie komórek...
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Czy Ty też jesteś „zarządcą” zdrowia swojej rodziny? To my kobiety zazwyczaj biorą na siebie odpowiedzialność za kondycję wszystkich członków familii,...
Profilaktyka to podstawa w zachowaniu zdrowia na długie lata. Badania kontrolne należy wykonywać regularnie i odpowiednie do swojego wieku. Po 50.tce niestety ryzyko zachorowania na wiele chorób (np....
Skład i wartość odżywcza białka sojowego Białko sojowe to bogate źródło aminokwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania...
Zagrożeniem jest tu głównie kofeina, która źle wpływa na płodność i skuteczność starania się o dziecko. Kofeina uwrażliwia receptory dopaminowe, które mają duży wpływ na dobry nastrój. Powodują one wzrost koncentracji i podnoszą poziom odczucia euforii. Pijąc dwie filiżanki...