Twoja waga po czterdziestce. Co musisz o tym wiedzieć? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Twoja waga po czterdziestce. Co musisz o tym wiedzieć?

Twoja waga po czterdziestce. Co musisz o tym wiedzieć?

Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu

Z wiekiem tempo przemiany materii się zmniejsza, a utrzymanie prawidłowej wagi jest znacznie trudniejsze niż po 20. czy 30. roku życia. Co osoby po czterdziestce powinny wiedzieć na temat swojej wagi oraz czynników, które negatywnie odbijają się na niej i na ogólnym stanie zdrowia?

Wpływ hormonów na wagę

Na sylwetkę u osób po 40. roku życia ogromny wpływ ma gospodarka hormonalna. W przypadku kobiet, które zbliżają się do menopauzy, wahania poziomu hormonów – przede wszystkim estrogenu i progesteronu – nie ułatwiają utrzymania wagi na prawidłowym poziomie. Wielu paniom towarzyszy wówczas wzmożony apetyt (szczególnie na słodycze), często „zajadają” one również swoje huśtawki nastrojów, niekontrolowane wybuchy płaczu i inne popularne objawy. U mężczyzn w trakcie andropauzy także pojawiają się wahania hormonalne – przede wszystkim testosteronu. Skutkuje to zmniejszeniem się masy mięśniowej na rzecz tkanki tłuszczowej, co sprzyja z kolei nadwadze i otyłości.

Wraz z wiekiem działanie receptorów hormonalnych – greliny i leptyny – zostaje upośledzone. W wyniku tego procesu zmniejsza się wydzielanie leptyny, która odpowiada za hamowanie apetytu, dlatego częściej i intensywniej odczuwa się głód. Ponadto w organizmie gromadzi się woda oraz produkty przemiany materii, przez co metabolizm cukrów jest zaburzony i odkładają się one w ciele w postaci tkanki tłuszczowej.

Aktywność – by pobudzić metabolizm

W walce o prawidłową wagę zawsze warto zdecydować się na aktywność fizyczną – dotyczy to oczywiście również osób po 40. roku życia. Aby efekty były jak najlepsze, eksperci zalecają łączenie treningu siłowego z ćwiczeniami wydolnościowymi. Ruch to zdrowie, dlatego dobrze jest codziennie znaleźć czas na aktywności poprawiające wytrzymałość, np. jogging, jazdę na rowerze, pływanie, spacery. Uprawianie sportu pomoże obniżyć poziom cholesterolu – jednego z największych wrogów osób po 40. roku życia.

Wróg numer jeden: cholesterol

Wiek to tylko jeden z czynników, które wpływają na niebezpieczne podwyższenie poziomu cholesterolu. Negatywny wpływ na jego stężenie ma także palenie papierosów, przewlekły stres, nadwaga i siedzący tryb życia. Również niektóre schorzenia, takie jak cukrzyca czy niedoczynność tarczycy, zwiększają ryzyko zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, który dotyczy nawet 60% dorosłych Polaków. Niemały wpływ mają również geny – istnieje gen zwiększający wrażliwość na cholesterol spożywany w posiłkach, problem ten dotyczy jednak nie więcej niż 25% populacji. W pozostałych przypadkach dużą, negatywną rolę odgrywa przede wszystkim brak ruchu i niewłaściwa dieta.

Jak obniżyć cholesterol?

Właściwości wspomagające redukcję jego stężenia wykazują m.in.:

  • tabletki na obniżenie cholesterolu (dostępnych jest wiele preparatów, np. zawierających kompozycję polifenoli z bergamoty),
  • witaminy: E i C (zapobiegają osadzaniu się cholesterolu na ściankach tętnic i przyleganiu do nich tłuszczów),
  • polifenole i karotenoidy (odpowiadają za usuwanie wolnych rodników oraz hamowanie utleniania lipidów),
  • produkty i substancje takie jak:
  • - chude mięso (bez skóry i widocznego tłuszczu);
  • - jogurty, twaróg i inne produkty mleczne z obniżoną zawartością tłuszczu;
  • - warzywa i owoce;
  • - soki naturalne (najlepiej świeżo wyciskane);
  • - błonnik (eksperci szacują, że dzienne spożycie 10–25 g błonnika może obniżyć cholesterol nawet o 18%).

W przypadku wysokiego poziomu cholesterolu bezdyskusyjnie należy zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego (szczególnie z tłuszczów). Unikać należy również tzw. bomb cholesterolowych, czyli masła, jajek, podrobów, tłustych serów żółtych i mleka, a także słodyczy: ciast, kremów i czekolady pod różnymi postaciami. Niewskazane jest również spożywanie wysoko przetworzonej żywności, dużych ilości tłuszczów nasyconych oraz wysoko przetworzonych węglowodanów.