Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Hipolipidemia, czyli cholesterol poniżej normy Hipolipidemia to stan, w którym obniżony jest poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Zaburzenie można rozpoznać na podstawie wyników z badania krwi pod kątem poziomu cholesterolu, czyli tzw. lipidogramu. Występuje ono wtedy,...
Dlaczego u dzieci pojawia się wysoki poziom cholesterolu? Kiedyś dzieci...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.
Została ona opracowana przez amerykańskich naukowców, którzy odkryli związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a wartością ciśnienia. Dokładna analiza czynników, sprzyjających rozwojowi nadciśnienia oraz badania przeprowadzone na kilkuset osobach wykazały, że dieta pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe,...
Ten rodzaj diety ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, który jest stanem metabolicznym, w którym organizm spala tłuszcz jako źródło energii zamiast węglowodanów. W tym artykule przeanalizujemy szczegóły diety ketogenicznej, jej zalety i wady. Jak działa dieta ketogeniczna? Podczas...
Przyczyny PCOS nie są do końca poznane, jednak ogromny wpływ na występowanie tego zaburzenia ma nadmierna masa ciała oraz insulinooporność. Do objawów choroby zalicza się również występowanie nadmiernego owłosienia (hirsutyzm), zaburzenia gospodarki lipidowej, cukrzycę typu II czy trądzik. Zespół...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Wyniki badań nie muszą być jasne tylko dla wtajemniczonych. Warto wiedzieć, co oznaczają odpowiednie symbole stosowane przez laboratoria i, co tak naprawdę z nich wynika.
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
Według badań przeprowadzonych przez GFK Polonia w 2013 roku, jedynie 12% Polaków komponując swój posiłek zwraca uwagę na produkty zawierające kwasy Omega-3, mimo że ponad 80% ankietowanych...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Krótka historia terapii magnetycznej. Lecznicza siła magnesów była znana już w starożytnym Egipcie, Grecji i Chinach. Egipscy lekarze stosowali magnetyt (magnes) na różne dolegliwości....
Płatki śniadaniowe – czym się kierować przy wyborze? Na rynku dostępnych jest wiele produktów, oznaczonych jako płatki śniadaniowe. Nie wszystkie są jednak godne uwagi ze względu duże ilości cukru i sztucznych dodatków. Żeby mieć pewność, że sięgasz po zdrowe płatki, które dostarczą cennych...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Przyczyny niedoboru witaminy D
Choroba ta wzięła nazwę od swojego odkrywcy – Hakaru Hashimoto. Był to japoński chirurg, który pracował w Berlinie...
Zagadnienia związane ze zmianami hormonalnymi dotyczącymi wczesnej ciąży można podzielić na kilka etapów:Gonadotropina kosmówkowa (HCG) jest hormonem specyficznym dla ciąży...
Syrop z cebuli – właściwości prozdrowotne Syrop z cebuli to jeden z najważniejszych syropów...
Zdaniem jej autorki wysoko przetworzone jedzenie, przesycone chemicznymi składnikami, zaburza system immunologiczny, który nie rozpoznaje przez to w organizmie wielu groźnych chorób. Dlatego celem tej diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn i poprawienie stanu zdrowia przez usuwanie chorych komórek....