Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie...
Twoje drugie śniadanie wcale nie musi być nudne ani drogie. Koniec z takimi samymi kanapkami każdego dnia albo kupowanymi drożdżówkami i przekąskami pełnymi chemii. I Ty i Twoje dziecko chętnie zjecie w ciągu dnia coś pożywnego i smacznego. Stosując zasady japońskiego bento...
Dlaczego osoby starsze mają problemy z prawidłowym odżywianiem Tym, co napędza nasz apetyt, jest smak potraw, które najczęściej jadamy. Niestety z wiekiem liczba kubków smakowych na języku maleje. Stąd osoby w podeszłym wieku nie mogą cieszyć się smakiem potraw jak niegdyś. Efektem jest...
Żyjemy uważniej, wybieramy rozsądniej i mądrzej – lepsze i zdrowsze produkty, naturalne kosmetyki, zdrową żywność. Slow life staje się powoli wiodącym trendem, a także gwarantem zdrowszego życia. Najnowszy (i jedyny w Polsce) raport odnośnie holistycznie analizujący slow life,...
Jak radzić sobie z alergią? Jakie są jej objawy? Jak dobrze stosowac dietę eliminacyjną i rotacyjną w alergiach? Radzi NATALIA PALMOWSKA, dietetyk firmy MedFood ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Specjalista z niekonwencjonalnym podejściem...
Od słodkich, przez słone, aż do kwaskowatych – Polska obfituje w produkty regionalne o różnych smakach. Warto choć raz w życiu ich spróbować i choć nie muszą być jedyną motywacją do tego, by udać się na rodzinną wycieczkę, warto ze skosztowania tych tradycyjnych produktów...
Do napisania tego artykuł zachęciła nas głośna w ostatnich dniach seria zatruć pokarmowych wywołanych prawdopodobnie salmonellą, do których doszło w znanej sieci kawiarni Green Cafe Nero. Zgodnie z informacjami podanymi przez badający problem Sanepid dojść miało do przerwania...
Wydawać by się mogło, że kapusta to takie zwykłe warzywo spotykane na każdym polskim polu, w każdej polskiej wsi. Jemy ją na wiele sposobów i wcale nie zastanawiamy się nad dobroczynnym wpływem kapusty na nasz organizm, chociaż niejedno z nas słyszało od babci lub mamy,...
Brak nadzoru nad przemysłem mięsnym Inspekcja przeprowadzona przez Najwyższą Izbę Kontroli w województwie lubuskim jest wstępem do ogólnopolskiej kontroli. Ustalenia wskazują na to, że aktualny model nadzoru nad wykorzystaniem...
Święta wielkanocne u każdej z nas mogą wyglądać nieco inaczej, ale łączy je wspólny element, bez którego nie może być mowy o Wielkanocy. Jajko jest obowiązkowym symbolem świąt Wielkanocnych. Bez jajka nie ma mowy o potrawach wielkanocnych. Jajka jemy przez całe święta,...
Nasze wyliczenia zaczniemy od plusów, ponieważ do drożyzny trzeba się psychicznie przygotować, żeby się nie załamać nadchodzącymi podwyżkami. PŁACA MINIMALNA + Minimalna pensja od 2018roku będzie...
Wybrałaś się do sklepu i ze zdziwieniem stwierdziłaś, że nie dostaniesz już zwykłej foliówki, lecz musisz ją kupić? Według rozporządzenia Ministerstwo Środowiska ustaliło opłatę na 20 groszy za sztukę, a wszystko dlatego, że zużywamy zbyt dużo toreb plastikowych....
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym...
Sierpień to czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych...
Szesnastoletni Sam Kanizay grał w piłkę na australijskim wybrzeżu w okolicach Brighton. Stał w zimnej wodzie ok. pół godziny, a po wyjściu z niej poczuł mrowienie i ukłucia. Myślał, że to niska temperatura wody spowodowała takie odczucie, jednak na nogach do wysokości...
Małe dziecko dopiero poznaje świat i samego siebie. Bezustannie się uczy i co chwilę możesz zauważyć, że umie coś nowego. Pomóż mu zdobywać nowe umiejętności i rozwijać się poprzez zabawę i nowe doświadczenia. Podpowiadamy jak to zrobić. Jak...
Czy jest tak, że bez lansowanego przez popularny dom mody ciucha nie możemy się obyć? Możemy, bo po pierwsze nie każdemu się podoba, po drugie nie wszystkich na taki modny ciuszek stać. Podobnie jest z trendami wśród produktów spożywczych i trendów żywieniowych w ogóle....
Przez większą część roku wyczekujemy ciepłych dni i narzekamy na panujące chłody. Jednak gdy nadejdzie lato znów nie możemy się nim cieszyć, bo męczą nas nieziemskie upały. Żar lejący się z nieba potrafi, równie skutecznie co mróz, zepsuć nam wypoczynek i uniemożliwić...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...