Jaka jest różnica między zakolanówkami a podkolanówkami? Zakolanówki i podkolanówki różnią się właściwie tylko długością. Podkolanówki powinny kończyć się poniżej kolana. Z kolei zakolanówki kończą się kilka centymetrów ponad nim. O czym należy pamiętać,...
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
Prezenty na święta dla dzieci powinny być dopasowane do wieku i możliwości poznawczych dziecka. Warto również wiedzieć, czym aktualnie interesuje się młody człowiek i kto jest jego ulubionym bohaterem. Gwiazdkowy prezent będzie wtedy trafiony, a dziecku sprawi ogromną radość.
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami....
Wakacje to czas odpoczynku, zabawy i robienia pięknych zdjęć. Jednak zawsze miłym akcentem jest wysłanie pocztówek z wakacji do najbliższych i znajomych. Pocztówkę możesz...
Zapalenie zatok – objawy Zapalenie zatok objawia się bólem lub uciskiem w policzkach, czole, nosie, uszach albo okolicach oczu. Niektórzy pacjenci skarżą się na ból głowy, zatkany nos, osłabienie, zmęczenie. Wspomnianym objawom niejednokrotnie towarzyszy kaszel, gorączka,...
Lubiana jurorka popularnego reality show o tematyce kulinarnej oraz autorka kilku książek z przepisami, kilka dni temu urodziła swoje drugie dziecko. Ania Starmach ma już córeczkę o wdzięcznym staropolskim imieniu - Jagienka, a...
Komisja Europejska stwierdziła, że stosowane w wielu suplementach diety oraz żywności pochodne hydroksyantracenu, mogą powodować raka jelita. Pochodne hydroksyantracenu są to związki występujące naturalnie w niektórych gatunkach roślin - takich jak aloes i senes. Ekstrakty tych substancji są...
Jajka faszerowane tuńczykiem W czasie Świąt Wielkanocnych możemy pozwolić sobie na małe eksperymenty – nie tylko tradycyjne jajka z majonezem szybko znikają ze stołu. Warto przygotować specjalny farsz, który będzie pyszny i wyrazisty w smaku. Jajka faszerowane tuńczykiem...
Skorupki jajek często pękają w czasie gotowania. dzieje się tak z powodu szybkiej zmiany temperatury lub gwałtownego wzrostu ciśnienia lub jajka mają wyjątkowo cienkie skorupki. Jeśli białko nie wypłynie, a z jajek robimy sałatkę lub lubiana przez dzieci...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia konkursu "TESTOWANIE Jedne puzzle – wiele historii: mnóstwo...
Faworki, czyli słodycze, które kojarzą się z karnawałem, tłustym czwartkiem i ostatkami. To tradycyjne, kruche i słodkie ciastka, o charakterystycznym kształcie złożonej kokardki. W ciągu roku ani ich nie smażymy, ani nie kupimy w cukierni. Chyba dlatego...
Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni...
Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”....
Skład i rodzaje kawy rozpuszczalnej Napój przygotowany z kawy rozpuszczalnej ma niemal identyczny skład jak ten powstały z mielonych ziaren. Oprócz kofeiny zawiera on również cenne antyoksydanty, potrzebne organizmowi pierwiastki (wapń, magnez, cynk), a także białko i błonnik....
Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Szklane kluski, to nic innego jak dobrze znane kluski śląskie. U niektórych różnią się jedynie kształtem - podłużnym - przypominającym... rybki. Robi się je z tych samych składników. Mają delikatny smak – ich głównym składnikiem są ziemniaki i doskonale...
Chlebek bananowy tak właściwie ma niewiele wspólnego z chlebem. Jedynie to, że pieczony w keksówce podobnie wygląda. Jednak po ukrojeniu i spróbowaniu ukazuje swoje słodkie i puszyste wnętrze. Oryginalny „banana bread” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...