Przystawka - sałatka z pieczonym burakiem
Zanim podasz główne danie, zastanów się, od czego zacząć uroczysty obiad urodzinowy. W naszej kulturze zwykle jest to zupa, jednak może przełamać ten zwyczaj i postawić na różnorodne warzywa, aby urozmaicić i wzbogacić uroczysty obiad. Możemy zaproponować kilka ciekawych dań, takich jak pieczona marchew z miodem i tymiankiem, grillowana cukinia z bazylią albo mix sałat z granatem i orzechami polane delikatnym dressingiem. To lekka i orzeźwiająca przystawka. Świetnym daniem na dobry początek uroczystego obiadu będzie także sałatka z pieczonych buraków. Możesz z niej korzystać zawsze, kiedy masz ochotę przygotować danie pełne cennych składników odżywczych, takich jak witaminy (C, B6, kwas foliowy), minerały (mangan, potas, żelazo) oraz błonnik. Sprawdź przepis na pieczone buraki.
Sałatka z pieczonych buraków będzie niedroga a efektowna. To warzywo warto wykorzystać, przygotowując uroczysty, rodzinny obiad.
Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami
Składniki:
- 4 średnie buraki
- 100 g koziego sera
- Garść orzechów włoskich
- Sok z jednej cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 1 godzinę, aż będą miękkie. Pozwól im ostygnąć, a potem obierz.
- Pokrój buraki na cienkie plastry i ułóż na talerzach.
- Rozdrób ser na kawałki i posyp nim buraki.
- Posyp orzechami włoskimi.
- Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Danie główne - marynowana i pieczona gęś z jabłkami i rozmarynem
Na uroczysty obiad można podać różne rodzaje mięs. Te cieszące się największym powodzeniem i opinią najsmaczniejszych to wołowina, doskonała do pieczenia lub smażenia steków. Miłośników intensywnego smaku mięsa zachwyci baranina, a fanów dań odchudzonych duszony indyk w aromatycznych ziołach. Polecić możemy także pieczoną kaczkę z chrupiącą skórką albo wędzony schab lub pieczoną szynkę.
Pieczone mięso świetnie nadaje się na uroczyście zastawiony stół. Podejmij wyzwanie i naucz się marynować i piec gęś.
Jeśli wiesz, że wszyscy Twoi goście jedzą mięso, a chcesz zaserwować naprawdę wyjątkowe danie, możesz postawić na nasz kolejny przepis:
Marynowana i pieczona gęś z jabłkami i rozmarynem
Składniki:
- 1 cała gęś (ok. 4 kg)
- 3 jabłka
- Gałązka świeżego rozmarynu
- Sól i pieprz
- 1 butelka białego wina
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
- W dużej misce umieść gęś, wlej wino, dodaj liście laurowe, sól, pieprz i gałązkę rozmarynu. Odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Wyjmij gęś z marynaty (nie wylewaj marynaty), nafaszeruj jabłkami i zwiąż nóżki kuchennym sznurkiem.
- Piecz gęś w piekarniku przez około 2,5 godziny, co pół godziny polewając ją marynatą.
- Gęś powinna być miękka i złocista. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Po co marynata? Marynaty oparte na oliwie z oliwek, soku z cytryny, occie, alkoholach, ziołach i przyprawach sprawiają, że mięso nie jest ono suche po upieczeniu. Odstawienie mięsa w marynacie na kilka godzin lub przez noc pozwala składnikom wniknąć głęboko w strukturę mięsa, zapewniając soczystość i intensywny smak.
Sprawdź bardzo dokładny przepis jak piec gęś i jak zamarynować gęś przed pieczeniem.
Deser - tarta czekoladowa z karmelizowanymi orzechami
Deser stanowi doskonałe zwieńczenie uczty. Sprawia, że uroczysty obiad kończy się elegancko i po prostu… słodko. Zaskocz więc gości i podkreśl swoją dbałość o szczegóły, a poczują się docenieni i ważni. Deser pozwoli również urozmaicić menu, nasyci i pozostawi pozytywne wspomnienie po całym obiedzie. Proponujemy więc prawdziwą eksplozję słodkości!
Uroczysty obiad dla rodziny możesz zakończyć na słodko - serwując czekoladową tartę.
Tarta czekoladowa z karmelizowanymi orzechami
Składniki:
- 200 g ciemnej czekolady
- 100 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 paczka ciasta francuskiego
- 100 g orzechów (np. orzechów włoskich lub pekan)
- 100 g cukru do karmelizacji orzechów
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Rozłóż ciasto francuskie w formie na tartę.
- Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem do momentu, aż stworzą puszystą masę.
- Powoli dodawaj czekoladę do masy jajecznej, cały czas mieszając.
- Wlej czekoladową masę do formy z ciastem francuskim.
- Piecz przez około 20 minut.
- Jednocześnie karmelizuj orzechy, podgrzewając cukier na patelni, aż stanie się złoty, następnie dodaj orzechy i wymieszaj.
- Po upieczeniu tarty posyp ją karmelizowanymi orzechami i pozostaw do ostygnięcia.
Oczywiście, zanim przystąpisz do wybierania potraw na uroczysty obiad rodzinny, uwzględnij także różne opcje dla wegetarian, wegan lub osób z ograniczeniami dietetycznymi. Wszak nie ma nic bardziej satysfakcjonującego, niż widok zadowolonych twarzy gości, delektujących przygotowanymi z sercem daniami. Niech ta okazja stanie się niezapomnianą ucztą dla wszystkich, jednocząc rodzinę i przyjaciół przy wspólnym świętowaniu!