(Sałatka z rukoli @ flickr, megan.chromik)
Sałatka z rukoli z granatem i pomarańczą
Składniki:
- 100 g rukoli
- 60 g orzechów włoskich
- 1 granat
- 2 pomarańcze
Winegret:
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju arganowego (lub innego: rzepakowego, lnianego, z orzechów, oliwy)
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Rukolę opłucz na sitku, odcedź i osusz.
- Pomarańcze obierz i wyfiletuj (ostrym nożem wykrój cząstki miąższu bez błonek).
- Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj ziarenka.
- Orzechy włoskie lekko zrumień na patelni, posiekaj.
- Składniki winegretu wymieszaj w miseczce. Do rukoli dodaj cząstki pomarańczy, posyp granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem skrop winegretem.