Warzywo, którym się zachwycisz! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Warzywo, którym się zachwycisz!

Warzywo, którym się zachwycisz!

Autor zdjęcia/źródło: flickr.com, timquijano @ Sałatka z rukoli

Przypomina sałatę, ale należy do grupy warzyw kapustowatych, mimo to często stosuje się ją zamiennie z sałatą. Najlepsze są świeże listki, a najpyszniejsze danie z nich to sałatka z rukoli, którą można przyrządzić klasycznie, czyli na słono, ale wyśmienicie smakuje również na słodko. Dodatkowo rukola ma wiele substancji odżywczych.

Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez, kwas foliowy i luteinę. Jej pikantny, lekko orzechowy smak nadaje wyrazistości potrawom, do których jej użyjesz. Najlepiej smakuje na zimno w sałatkach, ale można ją również podawać do ciepłych dań takich jak pizza czy makaron.


Sałatka z rukoli z szynką

Składniki: 

  • opakowanie rukoli
  • 10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)
  • garść startego w grube wióry parmezanu
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju
  • oliwki
  • garść pestek słonecznika


sos:

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Rukolę umyj i osusz papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokrój w paski, pomidory w grubą kostkę.
  2. Słonecznik upraż lekko na suchej patelni, cały czas mieszając żeby się nie przypalił.
  3. Czosnek przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
  4. Składniki sosu wymieszaj razem w oddzielnym naczyniu.
  5. W dużej misce wymieszaj delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalej sosem, jeszcze raz lekko przemieszaj.
  6. Całość posyp ziarnami słonecznika.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Nie jadłam, trzeba w końcu spróbować.. to cenne warzywo!
  • Awatar użytkownika Patrycja Sobolewska
    Patrycja SobolewskaIkona zgłaszania komentarza
    na pewno zrobię ;)
  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    zdecydowanie sałatkaz rukola z fetą, mozarella i szynką parmeńską!