Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez, kwas foliowy i luteinę. Jej pikantny, lekko orzechowy smak nadaje wyrazistości potrawom, do których jej użyjesz. Najlepiej smakuje na zimno w sałatkach, ale można ją również podawać do ciepłych dań takich jak pizza czy makaron.
Sałatka z rukoli z szynką
Składniki:
- opakowanie rukoli
- 10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)
- garść startego w grube wióry parmezanu
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- oliwki
- garść pestek słonecznika
sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Rukolę umyj i osusz papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokrój w paski, pomidory w grubą kostkę.
- Słonecznik upraż lekko na suchej patelni, cały czas mieszając żeby się nie przypalił.
- Czosnek przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- Składniki sosu wymieszaj razem w oddzielnym naczyniu.
- W dużej misce wymieszaj delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalej sosem, jeszcze raz lekko przemieszaj.
- Całość posyp ziarnami słonecznika.