Ryba z warzywami i makaronem
Składniki:
- 2 filety rybne (dowolny gatunek)
- 250 g makaronu świderki
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 pietruszka
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżeczka zielonych oliwek
- po łyżeczce ziaren kolendry i gorczycy
- olej do smażenia
- 3 łyżki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Na gorącą patelnię wrzuć kolendrę i gorczycę.
2. Po kilku sekundach, jak się rozgrzeją, dodaj olej.
3. Wrzuć cząstki cebuli i pokrojoną w kostkę pietruszkę
4. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę
5. Wsyp słodką paprykę i pomidory z puszki.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem
7. Dodaj ostrą paprykę
8. Ugotuj makaron w osolonej wodzie i włóż do żaroodpornego naczynia
9. Na makaron wyłóż warzywa i na wierzchu połóż pokrojone na kawałki filety rybne.
10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na 20 minut.
11. Po wyjęciu z piekarnika posyp oliwkami.
Zdjęcie:Dania jednogarnkowe z ryżem i makaronem@pixabay.com
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Dania postne dla dzieci - PYSZNE I PROSTE>>