Wystarczy jeden garnek lub wok, by przygotować obiad w jednym naczyniu. Dzięki różnorodności składników masz duże pole do popisu, gdyż kombinacji jest wiele. Sycące danie, odgrzane następnego dnia, nabierze jeszcze więcej smaku.
Makaron sojowy z wołowiną, imbirem i warzywami
Składniki:
- 150 g makaronu sojowego
- 200 g polędwicy wołowej
- 1 średnia cebula
- kawałek imbiru
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka kolendry
- 1 papryczka chili
- po 3 łyżki oleju i sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- po 50 g czerwonej papryki, kiełków soi i ugotowanej zielonej fasolki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Wołowinę pokrój w cienkie paski.
- Makaron zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 2 minuty
- Imbir i czosnek, cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Chili drobno posiekaj.
- Wołowinę przesmaż 2 minuty na oleju.
- Na tym samym oleju podsmaż cebulę, imbir, czosnek, chili, paprykę i fasolkę szparagową.
- Na patelnię dodaj makaron, sos sojowy i sok z cytryny.
- Posyp kiełkami i kolendrą.
Zdjęcie: Dania jednogarkowe z ryżem i makaronem@pixabay.com