Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Wielkanoc jest w kościele katolickim świętem niezwykle radosnym, które obchodzi się zgodnie z tradycją. Niedziela Wielkanocna, to zakończenie Wielkiego Postu, który jest jednocześnie okresem zadumy wśród chrześcijan. Dzień wcześniej, w Wielką Sobotę, tradycyjnie święcimy koszyki wielkanocne z pokarmami....
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Mniejsze ryzyko chorób serca Niektóre gatunki mięsa (przede wszystkim wołowina i wieprzowina) zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, znacznie podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju miażdżycy,...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
W związku z izolacją społeczną wywołaną pandemią koronawirusa zrobiłeś duże zapasy i teraz martwisz się czy dasz radę to wszystko zużyć? Może przeciwnie – utrudnienia w sklepach sprawiły, że robisz...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
WARTO TROCHĘ USPOKOIĆ SYTUACJĘ I OBALIĆ PEWNE MITY. Mamy dla Was bardzo ważną informację dotyczącą zakupów! Unikajcie proszę wychodzenia z domu, ale wiadomo że podstawowe zakupy są nam niezbędne do funkcjonowania. Od kilku dni pojawiają się niezwykle groźnie brzmiące doniesienia mówiące,...
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point),...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Do tego jako Polacy mamy tendencję do przesadzania ze środkami przeciwbólowymi jak i niesprawdzonymi suplementami diety co również nie pozostaje bez wpływu na wątrobę. Na szczęście jest coś czym możesz się wspomóc. Wątroba: wielki filtr toksyn Wątroba to jeden z największych...
Czym są trójglicerydy? Trójglicerydami nazywane są kwasy tłuszczowe, będące jednym z najważniejszych materiałów energetycznych organizmu. Dostarczają one energię niezbędną do procesów życiowych, a także magazynują tę energię. Gromadzą się przede wszystkim w cytoplazmie komórek...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Często dbając o zdrowie rodziny, a szczególnie dzieci, kupujemy żywność ekologiczną, pozbawioną konserwantów. By zachować ich świeżość jak najdłużej, wkładamy wszystko do lodówki. Okazuje się, że niepotrzebnie. Niektórym produktom wręcz szkodzi niska temperatura i wilgotność panująca w lodówce. Zobacz...
Jedni chodzą na szalone imprezy i zostawiają dzieci u dziadków, a drudzy po prostu lubią spędzać Sylwester w domu z dziećmi, prawda? To doskonała pora na to żeby rodzina miała więcej czasu dla siebie i świetnie się bawiła w swoim gronie. Sylwester...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Prekursorką ruchu „zero waste” jest mieszkająca w Stanach Zjednoczonych Bea Johnson. W książce "zero waste home" opisuje jak nauczyła się robić zakupy i wykorzystywać odpady, tak że zebrane w jej domu w ciągu roku śmieci mieszczą się w jednym słoiku! Jak wprowadzić styl życia „zero...
Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym...