Dlaczego warto ograniczyć mięso? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dlaczego warto ograniczyć mięso?

Dlaczego warto ograniczyć mięso?

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Diety wegetariańskie i wegańskie z roku na rok zyskują na popularności. W związku z tym zmianie ulegają nasze codziennie wybory konsumenckie. Niektórzy całkowicie rezygnują z mięsa i produktów odzwierzęcych, inni mocno je ograniczają. Wszyscy jednak zauważają korzyści, płynące z tych wyborów. Dlaczego warto ograniczyć mięso w codziennym jadłospisie?

Mniejsze ryzyko chorób serca 

Niektóre gatunki mięsa (przede wszystkim wołowina i wieprzowina) zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, znacznie podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju miażdżycy, wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i zawału. 

Lepsze zdrowie i samopoczucie 

Odpowiednio zbilansowana dieta, oparta głównie na warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych, to gwarancja dobrego zdrowia i samopoczucia. Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, składników mineralnych i błonnika. Produkty pełnoziarniste dostarczają energii niezbędnej do działania i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Poprawa wyglądu zewnętrznego 

Zmiany w jadłospisie korzystnie wpływają także na wygląd zewnętrzny. Ograniczenie żywności wysoko przetworzonej (takiej jak wędliny, konserwy, fast-foody) wiąże się z lepszą kondycją włosów, skóry i paznokci. 

Świadomy konsumpcjonizm  

Stopniowe ograniczanie mięsa oraz przechodzenie na dietę wegetariańską lub wegańską często związane jest ze zmianą zakupowych nawyków. Stajemy się świadomymi konsumentami, zaczynamy interesować się ekologią i większą wagę przywiązujemy do ochrony środowiska naturalnego. Uważnie czytamy etykiety i składy produktów, a w sklepie sięgamy po wielorazowe woreczki i napoje w szklanych butelkach. 

Zmiana stylu życia 

Modyfikacja diety często wiąże się również ze zmianami w stylu życia. W parze z nowym jadłospisem idzie ograniczenie używek i zwiększenie aktywności fizycznej. Wszystko po to, aby cieszyć się dobrym zdrowiem, lepszym samopoczuciem i dłuższym życiem. 

Masz wybór

Jeśli lubisz mięso i nie wyobrażasz sobie całkowicie z niego zrezygnować, wybieraj białe gatunki (indyk, kurczak, cielęcina). Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych (przede wszystkim żelaza) oraz witamin (głównie z grupy B). Dlatego trzeba zadbać o to, aby roślinny jadłospis był odpowiednio zbilansowany. W celu stopniowego ograniczania produktów odzwierzęcych warto określić trzy dni w tygodniu, w których będziesz spożywać mięso. W pozostałe dni sięgaj po pożywne, roślinne zamienniki. Należą do nich przede wszystkim: nasiona roślin strączkowych, produkty sojowe, warzywa, owoce, orzechy, pestki i oleje roślinne. Martwisz się, że diety wegańskie i wegetariańskie są nudne i niesmaczne? Sprawdź propozycje bezmięsnych diet pudełkowych: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-wegetarianska-charakterystyka-zasady-jadlospis/. Przekonaj się, że można jeść zdrowo, różnorodnie, a przy tym ekologicznie.