Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy...
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać...
Dziś kobiety coraz później decydują się...
Dziś kobiety coraz później decydują się...
Jak połączony jest mózg i jelita? Zależność między tymi organami w naukowym języku zdefiniowane jest jako oś mózgowo-jelitowa. Chodzi tutaj głównie o nerw błędny, czyli ścieżkę sygnałową łączącą dwa narządy. Co ciekawe, jest to najdłuższy nerw z grupy czaszkowych. Zalicza się on do autonomicznego...
W prawidłowo przebiegającej ciąży zdrowie ciężarnej i jej dziecka powinno być kontrolowane przez położnika około...
Kuchnia to takie miejsce, gdzie marnuje się chyba najwięcej pieniędzy: głównie przez kupowanie niepotrzebnych rzeczy i wyrzucanie jedzenia. Jak tego uniknąć i zaoszczędzić w kuchni? Mam dla Was listę praktycznych rad!
Fasolka szparagowa W jaki sposób przyrządzacie fasolkę. Ja gotują w słonej wodzie a potem podsmażam na masełku z bułką tartą. A czy do przechowywania na zimę macie jakiś sposób, oprucz mrożenia?,Fasolka szparagowa Stokrotka napisał 2010-07-26 18:56:26
Co można zrobić z dużej ilości bułki tartej? Wiem, że można przez rok posypywac blachę do pieczenia albo podsmażać z masłem do kalafiora lub fasolki szparagowej. Ale może ktoś zna jakiś przepis na ciasto lub pudding? Bardzo proszę, bo mam dużo bułki wysuszonej i zmielonej. ,Co...
Szparagi W tym roku spróbowałam pierwszy raz, ale nie umiałam zrobić i wyszły niesmaczne ;<,Szparagi a ja pojęcia nie mam jak smakują ;) i boję sie spróbować je sama przyrządzać, bo nawet nie będę wiedziała, czy tak powinno być
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Warto zatem wzbogacić tradycyjny zestaw mrożonek, poczynając od truskawek, jagód, marchewki, po wiśnie,...
Nowalijki ja nie mogę doczekać się ziemniaczkó młodych! ,Nowalijki gocha2323 (2016-05-19 10:19:23) ja nie mogę doczekać się ziemniaczkó młodych! Hm... u nas młode ziemniaki już są. Pychotka. Też jesz z zsiadłym...
Klub Tradycyjnych Kucharek. Dzisiaj na obiad zrobiłam fasokę szparagową. A że była to przerośnięta żółta fasolka, to wysypałam nasionka a tą bez włókien pokroiłam na trzy częsci. Dodałam trybulkę, ząbek czosnku, dużo koperku i oliwę z oliwek. I miała być feta. Ale zapomniałam się i posoliłam sałatkę....
Metod szybkiego pozbycia się nadmiaru kilogramów w inetrnecie znajdziemy wiele: czy to diety oparte na szczególnych produktach, diety sokowe, owocowe, czy też propozycje głodówek, spożycie większych ilości błonnika, mniejszej ilości tłuszczu, większej ilości białka. Można się zagubić! Warto...
Kosmetyki pomagają nam dbać o urodę, pielęgnują cerę, włosy i paznokcie. Jednak, aby ta pielęgnacja dawała właściwe rezultaty trzeba najpierw zadbać o zdrowie. Często gdy włosy zaczynają się rozdwajać, są matowe i łamliwe nie wystarczy już ich zewnętrzna pielęgnacja. Musisz...
Przetwory nasze, domowe.. Stokrotka (2019-08-02 14:20:31) A wiecie dlaczego ogórki , te zerwane są gorzkie? Dostałam od sąsiadki i właśnie miały nieciekawy smak a szkoda bo ładnie wyglądają.. Nie mam pojęcia czemu...tez...
Ryba na parze, w bulionie i pulpety rybne Podzielcie się swoimi sposobami na lekką i dietetyczną rybkę... jak zrobić coś co będzie smaczne bez pieczenia, smażenia i intensywnego doprawiania. Z racji diety muszę pomyśleć na menu na święta i przymierzam się do tego już teraz....