Dziecięcy układ odpornościowy kształtuje się stopniowo aż do około 12 roku życia. Z tego powodu nasze kilkuletnie...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Mleczko pszczele śpieszy nam zatem z pomocą w niemal wszystkich problemach zdrowotnych, pomaga zwalczać choroby różnego pochodzenia. O wyjątkowości mleczka...
Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb,...
Czy istnieje jakiekolwiek przełożenie diety dziecka na jego wyniki w nauce i czy dieta może wpływać na pamięć i koncentrację ucznia? Oczywiście! Istnieją...
Mózg ludzki odbiera tysiące informacji dziennie. Aby sprawnie pracował, konieczne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości glukozy, której źródłem są węglowodany. Ale nie wszystkie węglowodany są dobre dla naszego mózgu. Węglowodany (cukry) proste są źródłem energii,...
Prawda jest taka, że odporność dziecka budujemy cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Warto o tym pomyśleć wcześniej, by zaplanować odpowiednią i dobrze dobraną suplementację dla najmłodszych – radzi DIETETYK z Poradni MedFood, prywatnie mama trójki dzieci Natalia Gniadek. Dietetyk...
Zamknięci w domach, w izolacji społecznej, mamy prawo czuć się nieco gorzej. Ważne jednak, aby chwilowe spadki nastroju nie przerodziły się w stan długotrwałego obniżenia nastroju, który może wpłynąć negatywnie na nasz komfort życia. Jak więc sobie pomóc? Jaka dieta w pandemii może...
Co zatem zrobić, aby wesprzeć nasz mózg w tym trudnym czasie? Jest na to kilka sposobów. Jedną z podstaw jest oczywiście odpowiednia dieta bogata w witaminy (A, E i C) oraz makro- i mikroelementy (cynk, żelazo, magnez). Wspomagająco na nasz układ nerwowy działają tłuszcze roślinne, ryby, orzechy,...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Mleko modyfikowane przeznaczone dla wcześniaków różni się od standardowych formuł, oferując wyższe stężenia niezbędnych składników odżywczych. Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze mleka dla wcześniaków? Czytaj dalej! Czym jest mleko modyfikowane? Mleko modyfikowane to specjalnie...
Maso klarowane, a masło klarowane ghee Obydwie te nazwy są często stosowane zamiennie. Ghee było od wieków stosowane do potraw w Azji. Proces jego otrzymywania należy do tradycji w tamtych kulturach. W miarę jak kuchnia ajurwedyjska zyskiwała coraz więcej zwolenników, pomysł uzyskania tłuszczu...
RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, to choroba autoimmunologiczna, układowa. Jest to choroba, w której organizm atakuje własne komórki, a dokładniej w tym przypadku powstaje stan zapalny, który doprowadza do uszkodzeń stawów i zajęcia błony maziowej....
W maju o wiele chętniej spędzamy czas na zewnątrz – na spacerach, w ogrodach i w parkach. Dlatego dobrze wiedzieć, co robić w przypadku wiosennej alergii, czy też nalotu komarów i innych owadów. Warto tez już pomyśleć o miłych prezentach i upominkach na Dzień Dziecka, aby nie zostawiać niespodzianek...
Dieta dziecka powinna być różnorodna. Dzięki temu organizm otrzymuje optymalną dla niego dawkę wszystkich składników mineralnych i witamin. Pomaga to w utrzymaniu prawidłowej gospodarki w całym organizmie oraz usprawnia umysł, poprawia koncentrację, przeciwdziała senności...
Odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia są niezbędne dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu. To, co jemy, ma wpływ także na stan narządu wzroku, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje składników odżywczych i właściwego poziomu nawodnienia organizmu. Witaminy, niezbędne kwasy tłuszczowe...
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
Wybór jadalnych tłuszczów spożywczych w sklepach jest bardzo duży. Jedne są dobre do smażenia, inne do spożywania na zimo. Skąd ta różnica i dlaczego zalecenia się co jakiś czas zmieniają? Raz słyszymy, że do smażenia idealny jest olej słonecznikowy, a oliwa z oliwek absolutnie...
Jak szczególnie zadbać o odporność w tym czasie? Podstawą dobrej odporności jest niezmiennie zdrowy styl życia. Warto w tym czasie szczególnie zadbać o odpowiednią ilość snu, obniżenie stresu i napięcia przez odpoczynek i aktywność fizyczną oraz oczywiście zdrową dietę....
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...