Witaminy i minerały: istotne składniki żywienia Witamina D: Dlaczego suplementować: Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości, układu odpornościowego i regulacji poziomu wapnia we krwi. Źródła: Promienie...
Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Leczenie bólu jest niezwykle istotne, pozwala na zachowanie pełnych zdolności społecznych, realizację osobistych celów oraz poprawę komfortu życia kobiet w trakcie menstruacji. Przyczyny silnego bólu miesiączkowego Ból miesiączkowy o bardzo dużej intensywności (dysmenorrhea)...
INNA PORODÓWKA? Może się zdarzyć, że szpital w którym chcesz rodzic nie ma w danej chwili dla Ciebie miejsca. Nie musisz jednak szukać innej porodówki sama. Po wywiadzie w rejestracji i ocenie Twojego stanu, i tylko jeśłi jest to...
Tutaj każda kobieta może urodzić swoje dziecko otoczona szacunkiem i doskonałą opieką. Młode mamy doceniają również komfort, który zapewnia oddział, oferując...
Kobiety w ciąży często słyszą — „musisz odpoczywać”, „nie biegaj”. Ćwiczyć więc czy nie ćwiczyć? Wątpliwości rozwiewa Joanna Szkutnik, położna z Miejskiego Szpitala Zespolonego w Olsztynie.
Dieta matki karmiącej powinna być ułożona według podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Oznacza to, że menu ma być bogate we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze (szczególnie nienasycone), witaminy i sole mineralne. Pamiętaj,...
Jak przygotować się do ciąży, aby nie była ona dla nas zaskoczeniem i przykrą wiadomością, ale upragnioną i wyczekiwaną wspólną radością?
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Bakalie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Łagodzą dolegliwości żołądkowe, a nawet pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom. Mogą je jeść wszyscy, nawet dzieci, kobiety w ciąży i osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ci ostatni powinni jednak pamiętać, że dziennie...
Czynniki atmosferyczne sprzyjające meteoropatii Uważa się, że prawie...
Wiosenne oczyszczanie organizmu nie tylko pomaga usunąć nagromadzone toksyny, ale także przywraca energię i poprawia samopoczucie. Istnieje wiele naturalnych metod, które mogą wspomóc proces detoksykacji, jednak przed skorzystanie z dodatkowej suplementacji, ziół, czy okresowych głodówek proponujemy...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Oglądanie bajek w TV wydaje się być niewinne i rozwojowe dla dzieci. I takie też może być, jeśli zadbamy o najważniejszy aspekt – czas spędzony przed TV i innymi ekranami. Okazuje się bowiem, że naukowcy mają dowody na częstsze występowanie określonych chorób u dzieci, które spędzają sporo czasu przed...