Słodziki są sztuczne Podstawowym zarzutem dla słodzików jest to, że są one uważane za sztuczne. Zwolennicy tej teorii przekonują, że substancje, które nie istnieją naturalnie w przyrodzie na pewno wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Czy jednak jest to prawdą? Wiele słodzików, które...
Sezon jesienny i zimowy, zmiana temperatury, wiatry i mrozy – wszystko to może sprzyjać częstszym przeziębieniom u najmłodszych. Warto im zapobiegać stosując odpowiednią dietę i regularnie hartując organizm dziecka. Częstym błędem, jaki popełniają młodzi rodzice, jest zbyt grube ubieranie...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Dowiedz się, co możesz zrobić, aby codzienna dieta wspierała prawidłowy rozwój Twojego dziecka. Kiedy niemowlę jest gotowe na posiłki inne niż mleko mamy? Młody organizm jest bardzo delikatny i intensywnie...
Jedzenie, które kupujemy w sklepie to nie tylko sam produkt spożywczy, ale również jego opakowanie. Plastikowe pudełko, folia czy puszka mogą zawierać szkodliwy związek chemiczny jakim jest bisfenol A. Składnik ten przenika do jedzenia i spożywamy go...
Niedobór witaminy D powoduje osteoporozę,...
Wbrew powszechnie panującej opinii w czasie karmienia piersią nie obowiązuje jakaś specjalna, ścisła dieta. Jadłospis matki karmiącej po prostu powinien zawierać zdrową, lekkostrawną żywność. Należy tak komponować posiłki, żeby były urozmaicone oraz zawierały niezbędne dla mamy i dziecka składniki...
Czym jest GMO Jakiś czas temu w mediach pojawił się temat GMO w kontekście polityki i problemu: pozwolić na wprowadzenie GMO w Polsce czy nie zezwalać? Jednak problem istnieje już od dawna i jest na tyle poważny, że należałoby mówić o nim częściej aby uświadamiać czym...
Konserwanty, dodatki czyli cała prawda o żywieniu jest tego wszystkiego :( jesteśmy skazani na konserwanty ,dodatki ,barwniki ,i inne substancje ,które szkodzą na i naszemu zdrowiu by dobrze zdrowo się odżywiać trzeba kaski :( a ja pensji odbierasz 1400 zł czy 1600 to...
Zaparcia u dziecka, czyli zbyt mała częstość wypróżnień – mniej niż 2 na tydzień, ale tez inne trudności jak: potrzeba wypróżnienia z nadmiernym parciem, oddawania zbitego i suchego stolca, zabarwienia bielizny, parcie na stolec bez wypróżnienia – zawsze są podstawą do konsultacji...
Czego unikać mając tłustą skórę? Tłusta skóra wymaga dobrej pielęgnacji. Natomiast należy bezwzględnie unikać stosowania kremów, które zawierają silikony. Otóż gromadzą się one w porach, a dodatkowo je zanieczyszczają. Codzienną pielęgnację należy rozpocząć od...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Niemowlęta i małe dzieci to szczególnie wrażliwa grupa konsumentów. Mają inne potrzeby żywieniowe niż osoby dorosłe. Ich organizmy wciąż się rozwijają, dlatego żywność dla nich powinna być bezpieczna. Bezpieczna, czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie i aktualne rekomendacje ekspertów można znaleźć...
Jak wzmocnić odporność dziecka? Zarówno latem, jak i w okresie jesienno-zimowym Twoja pociecha narażona jest na rozwój groźnych infekcji bakteryjnych i wirusowych. Do najczęstszych objawów zarażenia należą m.in. ból gardła, kaszel oraz...
Wiosna to bardzo radosny czas – dni stają się dłuższe, robi się cieplej i więcej czasu przebywamy na dworze. Po chłodnych miesiącach spędzonych głównie w zamkniętych pomieszczeniach, warto zadbać...
Układ odpornościowy dziecka może się kształtować do 12. roku życia, dlatego dobrze jest go wspierać już od najmłodszych lat. Jak to robią świadome mamy? Naturalnie! Aż 78 procent mam wybiera dla zdrowia swojej rodziny preparaty i suplementy pochodzenia roślinnego i naturalnego1....
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednak nasze położenie geograficzne utrudnia – zwłaszcza w okresie od września do kwietnia – wystarczającą ekspozycję na słońce , Proces ten jest dodatkowo zaburzony z powodu stosowania kremów z filtrami...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...