Truskawkowy zawrót głowy - przepisy na najlepsze ciasta z truskawkami - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Truskawkowy zawrót głowy - przepisy na najlepsze ciasta z truskawkami

Truskawkowy zawrót głowy - przepisy na najlepsze ciasta z truskawkami

Autor zdjęcia/źródło: placek z truskawkami@flikr.com/Joel Bez

Sezon owocowy już w pełni, korzystajmy więc z niego do woli! Przedstawiamy przepisy na ciasta z truskawkami i innymi owocami. Gdy już się nam znudziły owoce prosto z krzaczka pokuśmy się na przygotowanie z nich aromatycznych, słodkich wypieków.

Zacznijmy od  placków i tart. Czerwiec to idealna pora na truskawkowe szaleństwa. Truskawki możemy połączyć z kremem lub orzeźwiającą galaretką, a spód ciasta możemy zrobić  na przykład serowy.


Tarta z truskawkami i galaretką

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki przegotowanej i chłodnej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 serek mascarpone
  • 500g jogurtu naturalnego gęstego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Wykonanie KROK PO KROKU:

1. Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je rękami do czasu aż będzie jednolite. Kulę  z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Rozwałkowujemy  ciasto na okrągły placek o grubości 3mm i wyklejamy nim formę do tarty.
3. Tartę pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
4. Na kruchy placek wylewamy masę zmiksowaną z serka, jogurtu, mąki, cukrów, jajek i aromatu.
5. Wkładamy ciasto ponownie na 30 minut do piekarnika.
6. Przygotowujemy  galaretkę  i po upieczeniu tarty połową zalewamy ciasto.
7. Układamy truskawki i na wierzch wylewamy łyżką pozostałą część galaretki tak, aby polać każdą truskawkę galaretką.
8. Gotową tartę wkładamy do lodówki


Tarta z truskawkami  i serkiem mascarpone

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki

  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 250 gram śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Pozostałe składniki:
  • 1/2 kg truskawek

Wykonanie KROK PO KROKU:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i pokrojone w kostkę zimne masło.
2. Wszystko ucieramy do momentu aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i zagniatamy rękami i formujemy kulę.
3. Ciasto przekładamy papierem do pieczenia, spłaszczamy i chowamy do lodówki na 30 min.
4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy wałkować przez papier do pieczenia.
5. Przekładamy do formy na tartę i odcinamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
6. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki.
7. Wykładamy go na spód ciasta.
8. Na wierzchu układamy truskawki.
9. Tartę przechowujemy w lodówce.