Placek z truskawkami@flikr.com/Prae Songprasit
Placek serowy z truskawkami
Składniki na ciasto:
- 150 g sera białego
- szczypta soli
- 5 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na obłożenie:
- 500 g zmielonego, białego sera
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 żółtka (białka zachować)
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kg truskawek
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Ser utrzeć z solą, mlekiem, olejem, jajkiem i cukrem na jednolitą masę.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Połowę mieszanki dodać do masy z sera, wymieszać, dodać resztę i szybko zagnieść.
4. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć rozwałkowane ciasto.
5. Ser do obłożenia utrzeć z cukrem, budyniem, żółtkami, rozpuszczonym masłem i mąką ziemniaczaną.
6. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać i rozsmarować na przygotowanym, surowym cieście. Piec 30-40 min. w temp. 200 st. C.
7. Ubić sztywną pianę z 2 białek, stopniowo dodając 10 dag cukru. Przygotowaną masę bezową rozsmarować na cieście. Piec jeszcze ok.10 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje, w temp. obniżonej do 150 st. C.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Owocowe delicje>>
Ciastka z truskawkami – wiosenne pyszności!>>