Przepisy dla kobiet w ciąży@flikr.com/You As A Machine
Zupa z soczewicy
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 niewielkiego selera
- 1/2 pomidora
- 1 warzywna kostka rosołowa
- 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
- 1 lub 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i lekko podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodaj półplasterki marchewki, oraz pokrojone w kostkę pietruszkę i seler.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną zalej całość wrzątkiem, aby przykryć warzywa i dodaj kostkę rosołową. Gotuj około 10 minut.
- Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.
- Dodaj do gotujących się warzyw.
- Gotuj 25 minut, aż będzie prawie miękka.
- Dodaj przecier pomidorowy, pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, czosnek i kumin Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotuj jeszcze 10 minut lub tyle, by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała.
- Zupa powinna konsystencją przypominać gulasz.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Co jeść, a czego nie jeść w ciąży?>>
WSPÓLNY BRZUSZEK, czyli dieta mamy i noworodka>>