Dieta przyszłej mamy - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej mamy

Autor zdjęcia/źródło: Przepisy dla kobiet w ciąży@flikr.com/dailyfood

Jeśli jesteś w ciąży, to co jesz ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka i jego zdrowia w przyszłości. Ty z kolei szybciej wrócisz do formy po porodzie. Ciąża jest to okres, w którym musisz zwrócić szczególną uwagę na to, aby jadać posiłki regularnie i żeby były one dobrze zbilansowane.

Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jednym słowem przepisy dla kobiet w ciąży powinny uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych.  Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby i zdrowe tłuszcze.  W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą. Dopiero w kolejnych trymestrach rośnie zapotrzebowanie na energię.

Omlet grecki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody lub mleka
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  •  50 g fety
  • bazylia świeża lub suszona
  • szczypta słodkiej papryki

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Jajka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem i ziołami.
  2. Pomidora pokrój w nieduże kawałki, osusz na papierowym ręczniku i wykrój miąższ.
  3. Fetę i suszone pomidory pokrój w małą kostkę. 
  4. Wylej jajka na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. 
  5. Dodaj kawałki pomidorów i fety. 
  6. Gdy masa jajeczna się zetnie, wyłóż omlet na talerz. 
  7. Całość udekoruj świeżą bazylią.


Pieczony dorsz


Składniki:

  • 4 średniej wielkości filety z  dorsza
  • mieszanka ziół świeżych i suszonych, jak bazylia, oregano, natka, szczypior, rozmaryn
  •  5-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 plasterków cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Filety dokładnie posyp z obu stron suszonymi przyprawami oraz jeśli to konieczne dodatkowo posól.
  2. Ułóż je w nasmarowanym oliwą, płaskim naczyniu żaroodpornym. 
  3. Wierzch ryby możesz posypać świeżymi, posiekanymi ziołami oraz pokrojonym na plasterki czosnkiem. 
  4. Dopraw pieprzem, a na wierzch połóż plasterki cytryny. Całość delikatnie polej resztą oliwy. 
  5. Piecz w piekarniku przez 20-25 min, w temperaturze 200 stopni.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Dla mamy same najlepsze rzeczy i najzdrowsze! Fajnie by było gdybyśmy cały czas tak dbały o siebie..
  • Awatar użytkownika Patrycja Sobolewska
    Patrycja SobolewskaIkona zgłaszania komentarza
    najwiecej witamin !