-
122
usunięty użytkownik
2010-08-29 18:01:25
29 sierpnia 2010 18:01 | ID: 280769
No i znowu mam piernik kętrzyński z polewą i serduszkami z białej czekolady (zostały jeszcze z czasów chrztu Małego).
-
123
Katianka
Zarejestrowany: 21-11-2009 21:05 .
Posty: 2636
2010-08-29 18:03:33
29 sierpnia 2010 18:03 | ID: 280771
Jeszcze nigdy w życiu nie upiekłam ciasta, nie wiem kiedy będzie ten pierwszy raz
zawsze kupuję
-
124
usunięty użytkownik
2010-08-29 21:16:42
29 sierpnia 2010 21:16 | ID: 280879
Piekę co sobota,czasem w tygodniu.Lubię szybkie ciasta.Dzisiaj nam się zachcialo(wczoraj miałam lenia)to zrobiłam ciasto maślankowe.Robi się je w 5 minut.Pyszne:)
-
125
usunięty użytkownik
2010-08-29 21:18:01
29 sierpnia 2010 21:18 | ID: 280882
renia napisał 2010-08-29 21:16:42Piekę co sobota,czasem w tygodniu.Lubię szybkie ciasta.Dzisiaj nam się zachcialo(wczoraj miałam lenia)to zrobiłam ciasto maślankowe.Robi się je w 5 minut.Pyszne:)
No to prosimy działać na blogu kulinarnym. Chętnie się dowiem przepisu.
-
126
usunięty użytkownik
2010-08-29 21:27:29
29 sierpnia 2010 21:27 | ID: 280893
Przepis wrzucę na ten post ,ale zdjęcia okruchom nie zrobię:) 2i 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru , 1/2 szkl. oleju , 1 szkl. maślanki, 2 jajka, 2 i 1/2 łyżeczki proszku.Wszystkie składniki dać do miski dokładnie wymieszać ,wylać na blaszkę,na wierzch mozna dać owoce,posiekaną czekoladę lub posypać wiórkami kokosowymi.Piec 40 minut. Smacznego
-
127
usunięty użytkownik
2010-08-29 21:30:35
29 sierpnia 2010 21:30 | ID: 280896
Ooo, proste jak diabli. Ja robię podobne ciasto, ale bez maślanki. Reszta składników taka sama.
-
128
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-08-30 09:35:34
30 sierpnia 2010 09:35 | ID: 281076
renia napisał 2010-08-29 21:27:29Przepis wrzucę na ten post ,ale zdjęcia okruchom nie zrobię:) 2i 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru , 1/2 szkl. oleju , 1 szkl. maślanki, 2 jajka, 2 i 1/2 łyżeczki proszku.Wszystkie składniki dać do miski dokładnie wymieszać ,wylać na blaszkę,na wierzch mozna dać owoce,posiekaną czekoladę lub posypać wiórkami kokosowymi.Piec 40 minut. Smacznego
� � � �
A jaka proporcja, mała czy sduża blacha?
-
129
usunięty użytkownik
2010-08-31 07:17:26
31 sierpnia 2010 07:17 | ID: 281852
ja pieklam na niedziele ``cielaka``tak to u nas nazywaja, choc ostatnio znajoma stwierdzila ,ze to ``izaura``.
-
130
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-08-31 08:20:16
31 sierpnia 2010 08:20 | ID: 281863
w moim domu ostatnio wielką popularnością cieszy się ciasto o nazwie '' Styropian '' . Znacie ?
-
131
usunięty użytkownik
2010-08-31 08:28:57
31 sierpnia 2010 08:28 | ID: 281865
Przeważnie piekę je tortownicy o śr. 24 cm a jeśli w blaszce to najlepiej w keksówce.
Stokrotka napisał 2010-08-30 09:35:34renia napisał 2010-08-29 21:27:29Przepis wrzucę na ten post ,ale zdjęcia okruchom nie zrobię:) 2i 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru , 1/2 szkl. oleju , 1 szkl. maślanki, 2 jajka, 2 i 1/2 łyżeczki proszku.Wszystkie składniki dać do miski dokładnie wymieszać ,wylać na blaszkę,na wierzch mozna dać owoce,posiekaną czekoladę lub posypać wiórkami kokosowymi.Piec 40 minut. Smacznego
� � � �
A jaka proporcja, mała czy sduża blacha?
-
132
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-08-31 10:14:10
31 sierpnia 2010 10:14 | ID: 281951
Alina63 napisał 2010-08-31 08:20:16w moim domu ostatnio wielką popularnością cieszy się ciasto o nazwie '' Styropian '' . Znacie ?
O tak ! Ostatnio nawet Ewa Wachowicz je pikła na Polsacie.
-
133
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-08-31 12:32:31
31 sierpnia 2010 12:32 | ID: 282035
nie mogłam dokładnie obejrzeć jej programu , przepis znalazłam w internecie . Ciasto proste i pyszniutkie ...
-
134
usunięty użytkownik
2010-08-31 14:05:13
31 sierpnia 2010 14:05 | ID: 282085
Stokrotka napisał 2010-08-31 10:14:10Alina63 napisał 2010-08-31 08:20:16w moim domu ostatnio wielką popularnością cieszy się ciasto o nazwie '' Styropian '' . Znacie ?
O tak ! Ostatnio nawet Ewa Wachowicz je pikła na Polsacie.
nieznam, ale jesli smaczny to poproszę przepis
-
135
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-08-31 14:24:45
31 sierpnia 2010 14:24 | ID: 282093
Poszę bardzo :
CIASTO '' Styropian ''
kruszonka : 3 szklanki mąki tortowej , 1/2 szklanki cukru , 5 żółtek , 2 łyżeczki proszku do pieczenia - zrobić sypką kruszonkę , połowę wysypać na pozmarowaną tłuszczem dużą blachę . Na kruszonce ułożyć dowolne owoce lub posmarować ją dżemem .
Masa : ubić na sztywno 5 białek z 1 szklanką cukru , dodać 3 śmietany 400 ml , 1 budyń waniliowy i 20 dag wiórek kokosowych . Masę wylać na dżem lub owoce , posypać resztą kruszonki . Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Smaku wiórek nie czuć , a ciasto przypomina w smaku sernik , jest pyszne . Smacznego ...
-
136
usunięty użytkownik
2010-09-04 10:04:29
4 września 2010 10:04 | ID: 284893
Wczoraj uznałam, że ten weekend musi być z ciastem. I będę dzisiaj piekła ciasto bananowe. Przepis dodam potem do bloga.
-
137
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-09-04 10:10:15
4 września 2010 10:10 | ID: 284895
A ja ciasto ,,Dymek " zrobiłam i juz zajadam do porannej kawusi
-
138
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-09-04 10:24:28
4 września 2010 10:24 | ID: 284905
Stokrotka napisał 2010-09-04 10:10:15A ja ciasto ,,Dymek " zrobiłam i juz zajadam do porannej kawusi
nie znam tego ciasta . Mogę prosić o przepis ?
-
139
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-09-04 11:00:03
4 września 2010 11:00 | ID: 284915
Daję, jest pydszne najlepsze z świeżymi truskakami. Ja użyłam mrożonych,
DYMEK
Ciasto
3 szkl. mąki
6 żółtek
1 1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru (daję zwykły i troszkę więcej)
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części.Jedną wyłożyć na dno, dwie pozostałe zamrozić. Na to wyłożone na spodzie układamy truskawki lub inne owoce, opruszyć 1 łyżką kakao.
Na to wykładamy nadstępną część ciasta.
Następnie:
6 białek
1 1/2 szkl. cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Ubić pianę, dodać cukier, mąkę, cytrynę wyłożyć na ciasto;
na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto zamrożone.
Piec 40-60 h 180-200 stopniach.
SMACZNEGO
-
140
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-09-04 11:02:29
4 września 2010 11:02 | ID: 284916
-
141
wamat
Zarejestrowany: 01-10-2009 12:38 .
Posty: 4075
2010-09-04 11:37:48
4 września 2010 11:37 | ID: 284927
Ja wczoraj pierwszy raz upiekłam "styropian". Wyszedł super. Dziś na odpust przyjada goście to zaserwuję.