-
102
aldragorost
Zarejestrowany: 23-02-2010 10:37 .
Posty: 54
2010-03-13 11:18:59
13 marca 2010 11:18 | ID: 167521
A ja dzisiaj sobie daruję i chyba coś kupię. Od rana latałam na miotle i kręgosłup już mi daje zdrowo do wiwatu. Tata zabrał Igora nad jezioro a ja zaraz idę z Iwkiem na spacer to kupię kawałek jakiegoś zakalca.
A jak już piekę, to pleśniak jest super. Z dżemem sliwkowym ze swoich śliwek. Mniamuśne.
-
103
usunięty użytkownik
2010-03-13 12:53:08
13 marca 2010 12:53 | ID: 167568
Ja właśnie zrobiłam ciasto krówkę. Teraz dojrzewa w lodówce.
-
104
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2010-03-13 18:14:50
13 marca 2010 18:14 | ID: 167732
Zaraz zabieram się za piernik XXL Oetkera :)
-
105
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2010-03-13 19:02:17
13 marca 2010 19:02 | ID: 167802
Karpatka totalna klapa! Nie taki krem Cent kupił co zawsze mam i sie nie ściągnął!!! W smaku dobr ale rzadka! No i na wyrzucenie echhh...ratowaliśmy sytuację pizzą;)
-
106
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-03-13 19:10:29
13 marca 2010 19:10 | ID: 167809
AlicjaSz napisał 2010-03-13 12:53:08Ja właśnie zrobiłam ciasto krówkę. Teraz dojrzewa w lodówce.
zjadłabym,oj
-
107
usunięty użytkownik
2010-03-13 19:17:35
13 marca 2010 19:17 | ID: 167812
monaaa71 napisał 2010-03-13 19:10:29AlicjaSz napisał 2010-03-13 12:53:08Ja właśnie zrobiłam ciasto krówkę. Teraz dojrzewa w lodówce.
zjadłabym,oj
Zapraszam.
-
108
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-03-13 19:20:13
13 marca 2010 19:20 | ID: 167813
AlicjaSz napisał 2010-03-13 19:17:35monaaa71 napisał 2010-03-13 19:10:29AlicjaSz napisał 2010-03-13 12:53:08Ja właśnie zrobiłam ciasto krówkę. Teraz dojrzewa w lodówce.
zjadłabym,oj
Zapraszam.
-
109
monik
Zarejestrowany: 22-02-2010 23:11 .
Posty: 143
2010-03-13 20:44:31
13 marca 2010 20:44 | ID: 167856
Ja dzisiaj też zrobiłam karpatkę i miałam krem z paczki i udał sie tylko mało go było :) i wyszła przepyszna karpatka :)
-
110
usunięty użytkownik
2010-03-13 21:06:19
13 marca 2010 21:06 | ID: 167870
monik napisał 2010-03-13 20:44:31Ja dzisiaj też zrobiłam karpatkę i miałam krem z paczki i udał sie tylko mało go było :) i wyszła przepyszna karpatka :)
to ja jutro poproszę kawałek jak przyjedziecie na kawę
-
111
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2010-03-14 10:28:13
14 marca 2010 10:28 | ID: 168208
a ja zrobiłam wczoraj chatkę baby jagi wg przepisu Malwinki
http://familie.pl/Blogi-11-39/b107,Przepsy-kulinarne.html
oraz ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami wg Monik
gdzieś w tym wątku bodajrze strona nr 7 wpis 66
Witajcie :) polecam szybki placek podobny do keksa ... to tak
ubijamy 4 /5 jajek z pół szkl. cukru + 2 szkl.maąki=1 szkl. oleju+łyżeczka proszku+ łyżeczka sody i olejek migdałowy....
7 dużych jabłek kroimy w kostkę i zasypujemy szkl. cukru.... odstawiamy na godz.
szkl.orzechów włoskich , szkl. rodzynek nie parzyc i mieszamy to z jabłkami i dodajemy do ciasta.
Piec 1godz. w 180 ' szybki i łatwy :)
też wyszło fajne tylko jabłka kwaśniejsze pewnie byłyby lepsze ale dałam takie jakie miałam mogłam trochę soku z cytryny dać
Monik mam pytanie czy jakąś polewę stosowałaś do tego ciasta
-
112
monik
Zarejestrowany: 22-02-2010 23:11 .
Posty: 143
2010-03-14 10:33:37
14 marca 2010 10:33 | ID: 168215
Do jkm
ja pudrem posypałam ale możesz czym chcesz polac np. lukrem gotowa polewą to zależy co lubisz :) pozdrawiam
-
113
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2010-03-14 10:47:14
14 marca 2010 10:47 | ID: 168229
dzięki monik i tak moje pożeracze wcinają aż miło niestety nie miałam zapachu migdałowego ani żadnego innego więc cynamonu do ciasta sypnęłam i taki fajne ciemne wyszło pewnie i dzięki sodzie ale cynamon swoje też dołożył
-
114
aga67
Zarejestrowany: 08-07-2009 22:58 .
Posty: 151
2010-03-14 10:52:20
14 marca 2010 10:52 | ID: 168239
piernik kętrzyński z papierka + bakalie, miód, 1/2 słoiczka powideł sliwkowych, na wierzch polewa czek. albo cukier puder. Pycha, długo swiezy ,szybko się robi, ale taki wychodzi tylko kętrzyński.
-
115
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-03-14 12:39:45
14 marca 2010 12:39 | ID: 168375
jeśli mam ochotę na piernik to piekę tylko kętrzyński . Na większą okazję przekładam powidłami i dowolną masą . Jest pyszny i długo świerzy .
-
116
usunięty użytkownik
2010-03-14 12:42:44
14 marca 2010 12:42 | ID: 168378
Alina63 napisał 2010-03-14 12:39:45jeśli mam ochotę na piernik to piekę tylko kętrzyński . Na większą okazję przekładam powidłami i dowolną masą . Jest pyszny i długo świerzy .
Tego nie zdążyłam nigdy sprawdzić. Zawsze zbyt szybko znika . Tak jest pyszny, ale ja lubię tylko z polewą i ewentualnie z bakaliami.
Na święta zrobiłam własnoręcznie piernik staropolski, znacznie lepszy niż kętrzyński, ale to nie znaczy, że kętrzyński nie jest rewelacyjny.
-
117
usunięty użytkownik
2010-03-15 11:25:02
15 marca 2010 11:25 | ID: 169292
No i zrobiłam wczoraj piernik kętrzyński, mimo, że miałam jeszcze ciasto krówkę.
-
118
aga67
Zarejestrowany: 08-07-2009 22:58 .
Posty: 151
2010-03-15 11:33:36
15 marca 2010 11:33 | ID: 169304
Mój tez już zniknął. pomogły wczoraj przyjaciółki na zakrętach.Posłodziły sobie troszkę zycie moim piernikiem ;))))
-
119
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-04-17 08:21:04
17 kwietnia 2010 08:21 | ID: 193838
A szarlotkę na cieście drożdzowym robił ktoś? Podobno pycha i jakie zdrowe
-
120
usunięty użytkownik
2010-04-17 09:59:04
17 kwietnia 2010 09:59 | ID: 193870
Dziewczyny upieką babeczki!!!
-
121
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-04-17 10:29:51
17 kwietnia 2010 10:29 | ID: 193883
Babcia Ali napisał 2010-04-17 09:59:04Dziewczyny upieką babeczki!!!
to moze chociaż przepis na te babeczki dostanę, moje jakoś zjeżdzają mi do środka