Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Odwieczna wojna na linii rodzice - dziecko, zazwyczaj toczy się o to samo - słodycze. Dziecko chce jeść słodkości więcej i częściej. Rodzice natomiast, ograniczają słodycze jak mogą. Starsze dziecko, które już zna smak słodkich przekąsek, choć wie, że nie może jeść wyłącznie słodyczy, często odmawia...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Kazdy z nas zna kogoś, kto zaczynał kilka razy dietę ale nigdy w żadnej nie wytrwał. Dietetyk Justyna Posłuszna w swojej praktyce wielokrotnie spotyka się z różnymi przykładami i wymówkami. Teraz podpowiada, co możesz zrobić dla swojego zdrowia i lepszego samopoczucia, by wytrwać...
Układ odpornościowy dziecka może się kształtować do 12. roku życia, dlatego dobrze jest go wspierać już od najmłodszych lat. Jak to robią świadome mamy? Naturalnie! Aż 78 procent mam wybiera dla zdrowia swojej rodziny preparaty i suplementy pochodzenia roślinnego i naturalnego1....
Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier. Tak...
Zdrowa dieta jest niezwykle ważna, aby dziecko mogło prawidłowo się rozwijać oraz cieszyć dobrym samopoczuciem. Liczba dzieci zmagających się z nadwagą i otyłością niestety stale rośnie. Według badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w ciągu ostatnich 20...
Nowości: zdrowe krówki, czekolady, batony i kremy! Mają swoich zwolenników i tych którzy patrzą na nie jak spod byka. Warto jednak próbować, by móc wydawać sądy. Już jako mamy wiemy to najlepiej, prawda? Dlatego właśnie wybrałyśmy dla Was ciekawe słodycze....
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak ważne jest zapobieganie próchnicy i jak duży wpływ ma ona na ogólny stan naszego zdrowia. Wiele osób bagatelizuje problemy z zębami i idzie do dentysty dopiero wtedy, gdy te zaczynają boleć. Wtedy w najlepszym wypadku czeka leczenie,...
Zdrowa dieta to podstawa Dbanie o odpowiednią dietę jest kluczowe szczególnie w okresach, w których łatwo o infekcję, a także gdy jesteśmy osłabieni i narażeni na stres. Jednak nie można się łudzić, jeśli zaniedbamy tę sferę, nie odbudujemy odporności w ciągu tygodnia lub dwóch, to praca...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
Maluszki chętnie próbują nowych potraw i smaków, dlatego rola zdrowego żywienia w pierwszych latach życia dziecka jest wręcz nieoceniona. Podając dziecku zdrowe produkty ze sprawdzonego źródła, kształtujemy jego przyszłe nawyki żywieniowe, ale mamy także realny wpływ na jego zdrowie i odporność. ...
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
O ile potrafimy zmobilizować się do regularnego treningu i innych restrykcji związanych z dietą, o tyle rezygnacja ze słodyczy sprawia nam dosyć duży problem. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego....
Współcześnie mierzymy się ze swoistym paradoksem – pomimo popularyzacji zagadnień z dziedziny dietetyki, rosnącego dostępu do rzetelnych materiałów edukacyjnych czy usług dietetycznych – niestety nie udaje się wyeliminować problemów żywieniowych młodych osób, a wręcz schorzenia dietozależne...
Często z Nowym Rokiem decydujemy się na odchudzanie, ale… równie często jest to słomiany zapał. Jak podchodzić do odchudzania, żeby nasza motywacja nie słabła. Jakie tricki motywacyjne stosować w diecie? Przede wszystkim polecałabym...
Jak powstają nasze nawyki żywieniowe? Piotr Modzelewski: Jedzenie, tak jak każda inna przyjemność, potrafi bardzo szybko przerodzić się w nawyk. Na podobnej zasadzie działa narkotyk. Niektóre produkty...
(Zdrowe słodycze@flikr/Ashley Linh Trann) Uwielbiane przez dzieci ...