Przetwory nasze, domowe.. Temu,kto jak ja nie ma czasu lub talentu polecam przetwory z biobazaru - dobre, ekologiczne :) Po raz pierwszy jadłam np. szparagi w zalewie (miodowo jaka tam pyyycha ;)) czy bakłażana w sosie. Dzieciaki przepadają za dżemami. ,Przetwory nasze, domowe.. ...
Przetwory domowe Odświeżam wątek, bo sama chętnie poinspiruje się przepisami na domowe przetwory Ktoś doda jeszcze jakiś ciekawy przepis?
Złota rączka czy dwie lewe??? jestem ciekawa Drogie Panie, czy macie w domu złotą rączkę czy też wręcz przeciwnie - Wasi panowie maja dwie lewe rączki do robót domowych? A jeśli juz robią - to dlatego, ze muszą, dlatego, ze chcą, czy dlatego, ze na nich nakrzyczycie? Jeśli Panowie chcą sie wypowiedzieć,...
Jesień i zima to okres częstszych zachorowań i infekcji. Niskie temperatury, wietrzne i deszczowe dni, a także towarzystwo innych zakatarzonych i przeziębionych osób, może powodować, że nasz system odpornościowy nie...
Układ odpornościowy dziecka kształtuje się i rozwija do 12. roku życia, dlatego niektóre dzieci chorują dość często. Kłopot ten mają zwłaszcza rodzicie pierwszorocznych przedszkolaków, kiedy niechorujące dotychczas dziecko...
Sezon na porzeczki w pełni, dlatego warto wiedzieć, dlaczego warto jeść te pyszne owoce i jak zrobić sok z czarnej porzeczki, który może być pysznym dodatkiem do wody, czy deserów. Czarna porzeczka jest w Polsce owocem sezonowym, który możemy jeść w postaci nieprzetworzonej, czyli niemal prosto z...
Wzdęcia to objawy powiązane z występowaniem zbyt dużej ilości gazów w jelitach. Wskazuje się, że średnio każdego dnia wydalamy z naszego przewodu pokarmowego ok. 600 ml gazów. Powietrze przedostaje się do przewodu pokarmowego na skutek połykania go w trakcie picia czy jedzenia. Wzdęcia często...
Zdrowe i radosne dziecko to najlepszy widok, jakiego codziennie oczekuje każda mama. Dlatego warto odpowiednio zadbać o odporność dziecka, aby mogło się w pełni cieszyć urokami dzieciństwa. Wspieranie odporności warto rozpocząć jeszcze przed nadejściem sezonu jesienno-zimowego, a na pewno...
Skóra dziecka powinna radzić sobie z codziennymi wyzwaniami. Jednak nie zawsze tak się dzieje, szczególnie na przedwiośniu, gdy maluch może być osłabiony po zimowych przeziębieniach. Jeśli dodatkowo dużo przebywa w klimatyzowanych pomieszczeniach, lub w domu jest suche powietrze,...
Jako nowoczesny rodzic świadomie dbasz o jak najlepsze warunki rozwoju dla swojego dziecka. Wiesz już, jak ważne jest prawidłowe odżywianie i ruch, dlatego, w miarę możliwości, wybierasz zdrowe i ekologiczne produkty spożywcze. Starasz się też, żeby maluch jak...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Co więcej, nieprawidłowo karmione są również niemowlęta w pierwszym okresie życia, co może nieść długofalowe konsekwencje dla ich zdrowia. Ponadto z badań wynika także, że co piąty uczeń w polskich szkołach boryka się z nadwagą lub otyłością. Gdzie leży wina? Niestety, nieprawidłowy sposób odżywiania...
O tym, że dzieci silnie z nami empatyzują i silnie przeżywają to, że się czymś martwimy z reguły dobrze wiemy. Staramy się więc to często przed dziećmi, ale… problem nie znika. Stres zmienia nasz sposób zachowania, nawyki, sposób i styl życia. Gdy jest długotrwały jest...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Jeśli jesteś (lub byłaś) w ciąży, z pewnością wiesz, jak to jest, gdy pojawia się uczucie „coś bym zjadła”. Ciąża jest czasem szczególnym, także pod względem jedzenia. Kiedy zarówno zachcianki, jak i apetyt na konkretne pokarmy pojawiają się ze zdwojoną siłą. Psychodietetyk z Poradni MedFood - Agnieszka...
Organizm noworodka i niemowlaka jest bardzo delikatny i podatny na zakażenia. Jego niedojrzały układ odpornościowy dopiero uczy się chronić malca przed infekcjami i szkodliwymi drobnoustrojami. Możesz go wspomóc stosując te 5 elementów naturalnego wzmacniania odporności.
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Obecnie na świecie doszliśmy do niezwykłego paradoksu. Głód w wielu miejscach na ziemi nadal istnieje, ale jednocześnie marnuje się mnóstwo jedzenia. Jak to możliwe? Rozwój technologi i pojawienie się „śmieciowego jedzenia” spowodowało epidemie otyłości nie tylko w krajach...
Każda z nas w pewnym momencie swojego życia zadaje sobie pytanie: jak ujędrnić skórę? Za napięcie i elastyczność skóry w największej mierze odpowiada kolagen i elastan. Skóra starzeje się już od 25. roku życia i ma to związek głównie z utratą tych składników....