Jakie witaminy i minerały są najważniejsze w diecie przyszłej mamy? Przede wszystkim trudno ocenić, żeby jakikolwiek składnik odżywczy był bardziej lub mniej istotny w diecie kobiety w ciąży. Niedobór każdego składnika może bowiem wpłynąć niekorzystnie na...
Zachorowalność na nowotwory z roku na rok rośnie. Na całym Świecie na raka umiera około 8 mln osób rocznie. W Polsce liczba zgonów szacowana jest na około 100 tysięcy rocznie, z czego około 94 tysiące umiera z powodu przerzutów. Wiele osób zastanawia się więc, czy rak żywi się cukrem? Jak...
Sen jest niezbędny do życia. Bez wysypiania się nie jesteśmy w stanie zachować zdrowia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Pokazują to liczne eksperymenty z deprywacją snu, gdzie często już po 72h bez snu uczestnicy eksperymentu doznają problemów z kontrolą emocji, z nastrojem, a nawet halucynacji. Jak...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
Szybie tempo życia, stres, klimatyzacja, tytoń i alkohol, niedobór snu, opalanie bez wysokich filtrów oraz makijaż noszony cały dzień sprawiają, że kosmetyki choćby najlepsze, wykorzystujące najnowsze technologie, to za mało dla naszej cery. Potrzebuje...
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest szalenie ważna już od pierwszych dni życia maluszka. Karmione mlekiem mamy, przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowle otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju. Po 6 miesiącach wprowadzamy rozszerzanie diety. Co z domowego zielnika...
Nie tylko sałatki i sokiOprócz surowych owoców i warzyw w jadłospisie witarianina znajdują się nasiona, kiełki, oleje tłoczone na zimno, wodorosty oraz niepasteryzowane miody. Nabiały stosowane w diecie to niehomogenizowane produkty mleczne. Dieta witariańska przynosi poprawę...
Karmienie piersią przyspiesza obkurczanie macicy, obniża ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych (nowotwór sutka, endometrium, jajnika), a także chroni przed niedokrwistością z niedoboru żelaza. Dodatkowo umacnia więź między matką a dzieckiem i przeciwdziała wystąpieniu depresji poporodowej [1-3]. Mleko...
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
Złe samopoczucie, brak koncentracji, ciągłe przeziębienia i to niekończące się uczucie zmęczenia, nie zawsze są przyczyną poważnej choroby. Pierwszym krokiem na poprawę zdrowia i kondycji jest zdrowa...
Dlaczego zdrowa dieta jest ważna? Zbilansowana dieta to fundament dobrego zdrowia. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich systemów w organizmie. Przy...
Rak jest chorobą, która polega na niekontrolowanym namnażaniu się niektórych komórek ciała,wskutek czego powstają guzy mogące dawać przerzuty do różnych organów. Najczęściej choroba diagnozowana jest u osób w średnim wieku i starszych, jednak na nowotwory chorują także dzieci. Pierwsze zmiany w komórkach...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Z kolei najczęściej umierają odpowiednio na nowotwory złośliwe płuc, jelita grubego, prostaty, żołądka, pęcherza moczowego, trzustki, nerek, mózgu i krtani. W poniższym artykule postaramy się przybliżyć trzy nowotwory, których zgodnie z powyższymi informacjami, najbardziej powinni obawiać się panowie. Rak...
Kiedy mówimy o diecie w czasie ciąży, nie mówimy o ograniczeniu kalorii lub próbach schudnięcia, zwłaszcza, że maleństwo w czasie ciąży chce rosnąć w naszym brzuchu. Próby schudnięcia w czasie ciąży mogą być niebezpieczne dla ciebie i maluszka, gdyż ograniczenie ważnych...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej. Praca przed komputerem w zaciszu domowym wyzwala brak organizacji, powoduje ,...
Kazdy z nas zna kogoś, kto zaczynał kilka razy dietę ale nigdy w żadnej nie wytrwał. Dietetyk Justyna Posłuszna w swojej praktyce wielokrotnie spotyka się z różnymi przykładami i wymówkami. Teraz podpowiada, co możesz zrobić dla swojego zdrowia i lepszego samopoczucia, by wytrwać...
Jesteś mamą albo tatą? Pracujesz i wychowujesz dziecko? Na dbanie o siebie zazwyczaj brakuje Ci już siły i czasu. Dopóki czujemyz się dobrze nie myślisz o regularnych „przeglądach” stanu zdrowia. Dlaczego więc lepiej traktujemy samochody niż siebie? To proste – bez potwierdzenia...