Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Składniki: 4 szklanki, 1,5 szklanki mleka, 6 dag drożdży, 2 jaja, 13 żółtek, 25 dag cukru pudru, 1 szklanka sklarowanego masła, tabliczka gorzkiej czekolady, garść rodzynków, wanilia, kieliszek rumu, 1/4 łyżeczki soli, masło...
Składniki: Filiżanka kawy, kostka cukru, kieliszek rumu, bita śmietana, czekolada lub cynamon. Wykonanie: Kostkę cukru...
Syndrom Tourette'a - wrodzone zaburzenie neurologiczne, powodujące u osoby chorej występowanie mnogiej liczby tików nerwowych, zarówno motorycznych jak i głosowych. Zespół Tourette'a kojarzony jest często z osobami nieświadomie przeklinającymi, jednak brak kontroli nad wulgarnymi...
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Zwane też wypryskiem atopowym, egzemą, a niegdyś świerzbiączką Besniera, wypryskiem alergicznym lub alergicznym zapaleniem skóry. Jest to zaliczana do chorób atopowych choroba skóry, wywołana genetycznie uwarunkowaną nieprawidłową reakcją immunologiczną....
Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznejzwiązanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają...
Chłopiec czy dziewczynka – czy można zaplanować płeć dziecka? Dokładnie nie. Ale obserwacje własnego organizmu, szczególnie cyklu owulacyjnego i podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki mogą pomóc w zwiększeniu prawdopodobieństwa poczęcia chłopca...