Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Wiele osób nie je glutenu, ponieważ nie sprzyja ich zdrowiu. Są jednak tacy, dla których spożycie glutenu może stanowić wręcz zagrożenie zdrowia – mają bowiem uczulenie na gluten lub celiakię. Dlatego w niektórych przypadkach niezwykle istotna jest wiedza, czy dany produkt zawiera...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Wśród mnóstwa kasz i kaszek dostępnych w sklepach łatwo jest się pogubić szukając pierwszej kaszki dla niemowlaka. Jako młody rodzic wchodzący na drogę rozszerzania diety maluszka z pewnością zastanawiasz się jaka kasza dla dziecka będzie najlepsza. Najłatwiejszym wyborem...
Myśląc o gofrach w wyobraźni czujesz ich słodki zapach i przypominają Ci się wyjazdy nad morze lub wakacyjne festyny, gdzie można zajadać się takimi pysznościami? Nie musisz czekać aż do wakacji, aby cieszyć się tym przysmakiem, bo zrobisz je sama w domu. Mamy dla Ciebie...
Wszyscy wiemy, że w czasie świąt najważniejsza jest kolacja wigilijna, ale co potem? Objedzeni i ciężcy budzimy się drugiego dnia z mocnym postanowieniem...
Celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną, to stała nietolerancja glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i jest odpowiedzią immunologiczną organizmu na gluten. W przypadku tej choroby zboża zawierające...
Żadne dziecko nie wyobraża sobie urodzin bez tortu. Co jednak począć jeśli malec ma alergię na gluten i klasyczny tort czy inne ciasto nie wchodzą w grę? Skorzystaj z tego przepisu na biszkopt bezglutenowy, aby Twój mały alergik mógł cieszyć się pysznym smakiem swojego...
Nowe napoje roślinne INKA spotkały się z ogromym entazjazmem wśród naszych czytelniczek i ich rodzin. W testowaniu wzięło udział ponad 50 osób, które chętnie próbowały tej ciekawej alternatywy dla mleka. Napoje roślinne INKA - Sojowe, Owsiane i Ryżowe – zachwyciły naturalnym i dobrym smakiem,...
Zimą nasza skóra nie ma lekko – wiatr, mróz, a nawet czasem śnieg. To wszystko powoduje, że cera może stać się wysuszona, szorstka i pozbawiona blasku. Dlatego wraz z nadejściem wiosny dobrze jest zrobić sobie małą odnowę. Raz w tygodniu zrób wieczór tylko dla siebie: weź długą, odprężającą...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
§1 Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Świąteczny...
AKTUALNY SCHEMAT ŻYWIENIA NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ WIEK
Produkty firmy HELPA to sposób na zdrowe rodzicielstwo (ang.: HEaLthy PArenting). Pomysł...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Wszyscy czekamy na Boże Narodzenie, bo to święta wyjątkowe, spędzane w gronie rodzinnym. Z niektórymi widujemy się raz do roku, chcemy więc jak najdłużej celebrować miłe chwile. Ale tu jest właśnie pułapka, bo większość czasu spędzamy przy stole. Świąteczne potrawy nie...
Kiedy lekarz może zalecić dietę eliminacyjną? Warto wiedzieć, że alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego, która często występuje m.in. u niemowląt i małych dzieci. Taki problem może pojawić się u każdego maluszka, jednak jeśli dodatkowo rodzice...
Celiakia jest chorobą, w efekcie, której dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i prowadzi do zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych. Zasadniczo choroba polega na nietolerancji glutenu – białka znajdującego się w zbożach. Niekiedy...