Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
W świecie sztucznych i chemicznych produktów, żywności ze szkodliwymi konserwantami, rakotwórczych składników kosmetyków itp. stale poszukujemy naturalności. Zdrowa żywność i produkty naturalne zyskują coraz większą popularność. Niestety nie każdy produkt reklamowany...
Przygotowanie świątecznego jedzenia wymaga sporo trudu, w końcu o jedyny (poza Wielkanocą) taki czas w roku, gdy na stole pojawiają się kulinarne cuda. Dlatego nie przesadzajmy ze wpadaniem w panikę, że stanie się coś bardzo złego, gdy te kilka dni pojemy trochę więcej...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Kiedy masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często zapadasz na infekcje, a twoja skóra jest szara - mogą to być objawy zakwaszonego organizmu, który nie pracuje prawidłowo. Stara się on zneutralizować działanie kwasów, co doprowadza...
Musimy jednak liczyć się z tym, że nadchodzący rok przyniesie w naszym budżecie domowym pewne zmiany. Jak odczują to nasze portfele i jak zmieni się nasze codzienne gospodarowanie? Żywność W nowym...
Już na pierwszy rzut oka widać – gdy np. jesteśmy podatni na złamania kończyn, obserwujemy u siebie krwawienie śluzówek czy szybciej się męczymy – że organizm alarmuje nas o jej niedoborach. Jednak nawet bez tych objawów musimy pamiętać – zwłaszcza w podeszłym wieku – o witaminie K. Witamina...
O czym świadczą zachcianki w ciąży? Joanna Grzymisławska: Zachcianki w ciąży to temat obrośnięty wieloma mitami. Nigdy nie udowodniono na przykład zależności pomiędzy...
Nowoczesne rozwiązania stosowane w chłodziarko-zamrażarkach pozwalają na przechowywanie artykułów spożywczych bez obawy o utratę ich cennych wartości. Zatem bez zbędnego stresu możemy przyrządzić potrawy na kilka dni, a drugie śniadanie do szkoły lub pracy, przygotować...
Rozszerzanie diety niemowlaka to przełomowy moment w życiu każdego dziecka oraz jego rodziców. Chociaż mleko matki nadal pozostaje głównym źródłem pożywienia, stopniowo wprowadzane są nowe smaki. Wszystko po to, by po ukończeniu pierwszego roku życia dziecko spożywało...
Skuteczny lek wywołuje jednak działania niepożądane. Jak zapobiegać niepożądanym objawom i jak wzmacniać osłabioną odporność maleństwa po zakończeniu antybiotykoterapii?
Skąd ten problem? Łupież pstry to ogólnie mówiąc choroba skóry wywołana przez działanie grzybów Malassezia...
Przez wieki plemiona Paragwaju, Boliwii i Brazylii stosowały stewię, jako substancję słodzącą i leczniczą. Zapisy historyczne potwierdzają, że Indianie...
Gdyby każdy członek czteroosobowej rodziny, każdego dnia wydał przynajmniej o złotówkę mniej, to przez dwanaście miesięcy rodzina zgromadziłaby prawie 1500 zł - czytamy na blogu fortunaradzi.pl. 1500 zł nie robi na nikim wrażenia? A co powiecie...
Familie.pl: Czym dla fundacji jest „jeden procent”?Adriana Pietraszkiewicz: „Jeden procent” jest bardzo dobrym sposobem wspomożenia organizacji, której działalność jest darczyńcy bliska. Jest to o tyle genialny sposób,...
Organizacja, która chce otrzymać jeden procent, musi posiadać oddzielne konto, na które urzędy skarbowe przesyłają zgromadzone w ten sposób pieniądze. Pierwsze wpływy pojawiają się na koncie już na początku roku, choć...
Jaka jest trwałość termiczna kwasów omega-3, w jakiej temperaturze zaczynają się rozkładać? Ile z nich zostaje w rybie po klasycznej obróbce (smażony filet)? Czy ryby mrożone są rzeczywiście mniej wartościowe pod tym względem? Czy to...
Z Dorotą i Jackiem spotykam się w wynajmowanym przez nich mieszkaniu na osiedlu Jaroty w Olsztynie. Mieszkają w skromnym, niemal nie umeblowanym, dwupokojowym mieszkaniu. W domu biegają uśmiechnięte dzieci, córki Wioleta (trzy latka) i Weronika...
Od paru lat w Polsce zaczęła się moda na zdrowe odżywianie, z drugiej strony na naszych stołach zaczęła coraz częściej gościć kuchnia chińska. To wpłynęło w dużej mierze na coraz większą popularność hodowania i spożywania kiełków. Nie każdy wie jaka moc zdrowia kryje się w tych...
1. Kto może przekazać jeden proc. podatku?- podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych,- podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,- podatnicy prowadzący jednoosobową działalność...